Food shaming: αφού είδαμε το πρόβλημα, ας βρούμε και την λύση!
Πως να πάψει το food shaming να είναι πρόβλημά σου. Οι ειδικοί (Βασιλική Χύτα και Αγγελική Τζάνου) συνεχίζουν για να σε βοηθήσουν να βρεις τις εναλλακτικές που θα σε ελευθερώσουν από την ντροπή και τις τύψεις που συνδυάζονται με την διατροφή σου.
Τι προκαλεί το food shaming;
Σκέψεις:
“Είμαι άχρηστος-η”, “Δεν αξίζω”, “Ούτε να φάω δεν ξέρω”, “Οι άλλοι ξέρουν καλύτερα”, “Ποτέ δεν θα γίνω σαν τους άλλους”, “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα μόνος-η”
Σκέψεις που στρέφονται προς τον εαυτό σου. Η βάση τους είναι πως είσαι ελαττωματικός και λάθος, πως είναι ανάγκη να αλλάξεις τώρα, αλλιώς δεν πρόκειται να έχεις αποδοχή και αγάπη από τους άλλους. Φαίνεται πως για να σε αγαπάς, έχεις ανάγκη να σε αγαπούν και για αυτό έχεις χώρο για food shaming.
Συναισθήματα:
Ντροπή, αμηχανία, θλίψη, άγχος, ενοχή: βαριά συναισθήματα που σε κάνουν να ακινητοποιείσαι πολλές φορές. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση που δημιουργεί το food shaming, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αταίριαστος και κατώτερος. Συχνά, οι αισθήσεις αυτές σου δίνουν ένα βάρος που νιώθεις αδυναμία να διαχειριστείς. Συνήθως τότε ξεκινάς να αναζητάς αλλού πρόσκαιρα ανακούφιση.
Θυμός, οργή: θερμά συναισθήματα που σου ζητάνε να δράσεις. Νιώθεις πίεση που θες να αποτινάξεις, νιώθεις τραύματα και θες να πληγώσεις κι εσύ.
Συμπεριφορές:
Διατροφικές διαταραχές: Στρέφεσαι προς τα εσένα και σε πληγώνεις περισσότερο. Για να διαχειριστείς τα βαριά συναισθήματα ή αφήνεσαι σε αυτά και τα κάνεις δεύτερη φύση ή τα πολεμάς. Στην πρώτη περίπτωση, αφήνεσαι και αναφορικά με το φαγητό και δεν κάνεις υγιεινές διατροφικές κινήσεις. Στόχος ή να προκαλέσεις κι άλλα σχόλια ή να γίνεις όπως σου ζητούν και να σε τιμωρήσεις.
Απόσυρση, απομόνωση: Νιώθεις πως δεν έχεις δύναμη να αντιμετωπίσεις τους σχολιαστές και έτσι μένεις μακριά από όποια πιθανή πηγή food shaming. Περιορίζεσαι, κλείνεσαι, απομακρύνεσαι. Αποφεύγεις άτομα και καταστάσεις και κάνεις μία ζωή μέσα σε μία προστατευτική γυάλα. Μόνο που εκεί τα αρνητικά συναισθήματα μεγαλώνουν…
Πως να απελευθερωθείς από το food shaming;
Η λέξη-κλειδί για να μην εγκλωβλιζεσαι και ταλαιπωρείσαι έτσι από το food shaming είναι όρια: βάλε λεκτικούς και μη κανόνες αναφορικά με όσα σε αφορούν και όσα όχι, χωρίς να επιτρέπεις να απορροφάς ως δικές σου απόψεις άλλων. Τα όρια έχουν ανάγκη γερές βάσεις στις εσωτερικές σου διαδικασίες. Αυτό σημαίνει πως αν δυσκολεύεσαι να οριοθετήσεις τους άλλους, είναι γιατί μάλλον δεν σε καταλαβαίνεις και δεν σε εμπιστεύεσαι αρκετά και νιώθεις να τους έχεις ανάγκη. Άραγε ισχύει;
Μερικά παραδείγματα ορίων σε καθημερινές στιγμές που είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις food shaming:
Συζητήσεις: Το θέμα μπορεί να είναι αυτό που θες εσύ. Μην επιτρέπεις συζητήσεις που δεν σου αρέσουν, άλλαξε το θέμα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να εξηγείς σε συναδέλφους ή μακρινά ξαδέλφια για τις επιλογές σου.
Σχόλια: Αν κάνει σχετικό σχόλιο για παράδειγμα ο σύντροφός σου ή ο γονιός σου, είναι μια ευκαιρία να δείξεις τι νιώθεις και τι χρειάζεσαι. Απαντήσεις όπως : “Δεν καταλαβαίνω σε τι με βοηθάει το σχόλιο σου, θέλεις να μου εξηγήσεις;” ή “Ξέρεις ότι προσπαθώ να δουλέψω την σχέση μου με το φαγητό, πιστεύω ότι αυτό το σχόλιο είναι ανούσιο” , θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για μια εποικοδομητική συζήτηση. Απαντήστε ευθέως ότι προσβάλλεστε κι ότι δεν θα δεχτείτε άλλα τέτοια σχόλια.
Social Media: Μην διστάσεις να κάνεις unfollow λογαριασμούς που δημιουργούν σύγχυση και αρνητικά συναισθήματα γύρω από το φαγητό.
Πληροφορίες: Εξοπλίσου με επιστημονικές, ολοκληρωμένες και επιβεβαιωμένες γνώσεις γύρω από θέματα διατροφής, ώστε να αποκτήσουν λιγότερη βαρύτητα οι πληροφορίες που έρχονται από τρίτους.
Διαχωρισμός: Ο καθένας κουβαλάει τα δικά του “μπαγκάζια’’ από την σχέση του με το φαγητό. Πολλά σχόλια γίνονται χωρίς καν ο σχολιαστής να έχει σκοπό να δυσαρεστήσει τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του. Είναι πολύ πιθανό τα σχόλια να είναι μια προσπάθεια του να βοηθήσει, ασχέτως με το ότι τελικά δεν συμβαίνει αυτό. Παρόλα αυτά, σε όσα πληγώνουν εσένα, ξεκαθάρισε μέσα σου πως είναι η δική του θέση και όχι η δική σου.
Όπως αντιλαμβάνεστε το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να πάρει πολλές κατευθύνσεις, ανάλογα με τον χαρακτήρα του σχολιαστή κι εκείνου που δέχεται τα σχόλια. Είναι βοηθητικό σε όποια πλευρά κι αν ανήκουμε να κάνουμε την δική μας αυτό-παρατήρηση και να αναρωτηθούμε τι πετυχαίνουμε με κάθε τι που λέμε.
Η σχέση μας με την τροφή μας είναι περίπλοκη και καθαρά προσωπική.
Όσο κι αν δυσκολεύονται κάποιοι να το καταλάβουν εμείς είμαστε που βάζουμε όρια στο τι θα δεχτούμε και το πόσο θα μας επηρεάσει.
Είναι χρέος μας να μάθουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας φιλτράροντας τις πληροφορίες που έρχονται. Αυτό πρόκειται να αλλάξει τελείως την δυναμική της κατάστασης και να ελαφρύνει την κατάσταση και για τις δύο πλευρές.
Επικοινωνία με τον συντάκτη