Φόβοι & Αγάπη: Ποιοι υποσυνείδητοι φόβοι μας κρατούν μακριά από την αγάπη; – γράφει η Κέλλυ Σεφέρου-Ψυχολόγος.
‘Αγάπα δυνατά! Ο χρόνος περνάει και η αγάπη δεν περιμένει!’
Μου πήρε καιρό για να καταλάβω πόσο ηχηρό είναι το μήνυμα αυτής της φράσης. Σήμερα ξέρω. Ξέρω πως αν ο φόβος υπερνικά την αγάπη, τότε το ανώτερο ‘εγώ’ μας σαμποτάρεται. Και οι επιθυμίες μας;
Οι επιθυμίες μας πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα. Όνειρα που αποτελούν συνειδητή επιλογή, όμως τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται. Η Mαρία έχει κάνει μόνο ραντεβού της μιας νύχτας, ο Γιάννης πολλές γνωριμίες χωρίς όμως συναίσθημα και οι φίλοι μας μετρούν τις σχέσεις, τις γυναίκες και όλες τις αντρικές φιγούρες μέσα από τις οποίες κατάφεραν να πάρουν μια μικρή δόση αλήθειας και ενθουσιασμού. Και εμείς;
Εμείς ας υποθέσουμε πως αναζητάμε σε κάποιο άλλο πρόσωπο αξίες και συναισθήματα σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και ας είναι όλα βγαλμένα μέσα από την ζωή. Εμείς ας υποθέσουμε πως στην προσπάθεια μας να βρούμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ξεχνάμε μια πολύ βασική προϋπόθεση. Την προϋπόθεση να αναγνωρίσουμε τους φόβους μας πριν βιαστούμε να συνευρεθούμε με κάποιο άλλο πρόσωπο ερωτικά!
Και αν εγώ δεν μπορώ να προσδιορίσω τι σημαίνει για εσένα ουσιαστική σχέση, τότε αυτό που μπορώ σίγουρα να πω είναι πως μια σχέση χαρακτηρίζεται και επιβιώνει μέσα από την ειλικρίνεια, την συναισθηματική επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Και εφόσον τα συναντάμε όλα αυτά και τα διεκδικούμε, τι πάει λάθος κατά την διάρκεια της συνεύρεσης; Άν αισθάνεσαι πως το συναίσθημα του φόβου σαμποτάρει και την δική σου ερωτική ζωή, τότε συνέχισε την ανάγνωση και ίσως να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Ο φόβος μήπως πληγωθούμε
Ο πιο συνηθισμένος φόβος είναι εκείνος που ενεργοποιείται γιατί θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον πόνο και την απογοήτευση. Αν αυτός ο φόβος ξεπερνάει τα πλαίσια της αντοχής, τότε τα πράγματα εδώ είναι πολύ πιο κρίσιμα. Εάν προερχόμαστε δε και από μια οικογένεια μέσα στην οποία βιώσαμε την απώλεια, τον πόνο, την προδοσία και την θλίψη, τότε υπάρχει τεράστια πιθανότητα η λέξη αγάπη να αντηχεί στα αυτιά μας ως «επικίνδυνη».
Ο φόβος της δέσμευσης
«Βαριέμαι εύκολα», « Προτιμώ τις εφήμερες σχέσεις»
Αν είσαι άνθρωπος που γενικότερα χάνει τον ενθουσιασμό του και το ενδιαφέρον του πολύ γρήγορα, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά με σένα και όχι με τους άλλους. Ωραίες οι φράσεις – άλλοθι ναι, για εκείνους όμως που αναζητάνε και εύκολους τρόπους για να ακουμπήσουν τις ανασφάλειές τους, μιας και αυτές οι φράσεις αποτελούν μια τεράστια δικαιολογία. Μια δικαιολογία την οποία όσο την επαναλαμβάνει ο εαυτό μας άλλο τόσο δύσκολο είναι και να την αποχωριστεί από το λεξιλόγιο του. Με αυτόν τον τρόπο δεν ‘εξολοθρεύονται’ τα δυσάρεστα βιώματα του παρελθόντος. Αντιθέτως, χάνεις στιγμές και μάλιστα πολύτιμες τις οποίες θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Αν θες να αλλάξει αυτό, γίνε πιο ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και ύστερα θα έρθουν άνθρωποι που θα θελήσουν να σε γνωρίσουν και να σε μάθουν και απ’την καλή κι απ’την ανάποδη!
Ο φόβος ότι θα χάσουμε τα ‘πατήματα’ μας
Ο συγκεκριμένος φόβος συνήθως οδηγεί στην αποφύγει μιας σχέσης καθώς και στη δυσκολία της δημιουργίας μιας νέας. Η Α. μου εκμυστηρεύτηκε πως στη νέα της σχέση περνάει αναπάντεχα όμορφα, ωστόσο πολλές φορές αισθάνεται σαν να χάνει το κέντρο της. Τι θα πει αυτό; Σκέφτηκα. Tα λεγόμενα της σε συνδυασμό με τα όσα είπαμε για τις σχέσεις, με έκαναν να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα: Το «έχω ανάγκη να κρατάω τις αποστάσεις μου» είναι πολύ πιο σύνθετο από όσο φαντάζει.
Στη πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν τα προσωπικά τους όρια γιατί δεν ξέρουν τον τρόπο ή γιατί φοβούνται ότι η αξία τους θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των άλλων. Έτσι, πολλές φορές επιλέγουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας προκειμένου να αποφύγουν την οποιαδήποτε μορφή παραβίασης, ξεχνώντας βέβαια πως μέσα από αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ρωγμές στην ερωτική τους ζωή. Αν σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο τότε αναρωτήσου: ‘’Γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου;’’ Kαι ύστερα, ‘’Πως θα επιτρέψω στην αγάπη να έρθει πιο κοντά όταν μονίμως την απομακρύνω;’’
Ο φόβος της διαφωνίας
Εν έτη 2020, παρατηρείται πως πολύς κόσμος αναζητά την εσωτερική του γαλήνη, ότι και αν σημαίνει ενδόμυχα αυτό για τον καθένα. Ωστόσο, αν μονίμως επιλέγουμε την ηρεμία μας και μάλιστα με κάθε κόστος, τότε πως θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έρθει πιο κοντά στη ‘θορυβώδη’ αγάπη;
Η οποιαδήποτε διαφωνία αποτελεί και αυτή μέρος μιας σχέσης. Αν είσαι από τους ανθρώπους που φλερτάρουν μονίμως με την σκέψη «θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο», τότε φυσικά και μπορείς να παραμείνεις στην ‘’ηρεμία’’ σου, καλό θα ήταν να γνωρίζεις όμως πως μια τέτοια σκέψη δεν θα σε βοηθήσει να δεις καθαρά τι υπάρχει για εσένα εκεί έξω. Γιατί αυτό που αναζητάς πιο πολύ παραπέμπει σε συμφωνία χαρακτήρων και οχι σε σύναψη μιας σχέσης. Φρόντισε λοιπόν να γνωρίζεις πως ίσως να σου πάρει καιρό μέχρι να βρεις τον άνθρωπο που θα σου υποσχεθεί ότι θα έχει εξ αρχής την επιθυμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου. Εναλλακτικά; Αναθεώρησε τον ορισμό της ψυχικής γαλήνης, μαζί και την ασπρόμαυρη φύση του έρωτα!
Και τώρα τι;
Τώρα επανέλαβε μαζί μου πόσο πολύ αξίζεις την αγάπη! Όσο οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί σου άλλο τόσο και εσύ. Όποιος πιστεύεις ότι αξίζει την αγάπη, άλλο τόσο πάντα να πιστεύεις πως την αξίζεις και εσύ. Γιατί αυτός ο όποιος είσαι και εσύ! Τώρα αναγνώρισε τους φόβους που σε σαμποτάρουν χωρίς λογοκρισία και χωρίς αποστροφή.