Γιατί πρέπει να μάθω να λέω «όχι» – Αθηνά Αρβανίτη

leo oxi

Γιατί πρέπει να μάθω να λέω «όχι» – Γράφει η Αθηνά Αρβανίτη

Δεν είναι εγωιστικό. Δεν είναι ντροπή. Δεν είναι αγένεια. Δεν σε κάνει κακό άνθρωπο.

Σε κάνει υγιέστερο ψυχικά και κατ’ επέκταση και σωματικά αφού η ψυχική υγεία επηρεάζει αυτόματα την σωματική και το αντίθετο.

Τελευταία ακούω όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους φράσεις του τύπου « δεν μπορούσα να πω όχι»,  «ήθελα να πω όχι αλλά για να μην στεναχωρηθεί είπα ναι, παρόλο που δεν το ήθελα». Γιατί; Γιατί να κάνεις κάτι αναγκαστικά; Το να βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Αντίθετα, σημαίνει ότι τον σέβεσαι και τον αγαπάς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που δεν θα θες να κάνεις κάτι που σου προτείνουν μην διστάσεις να αρνηθείς.

Το να λες «όχι» μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη στη ζωή σου.
Το να αρνείσαι κάποια πράγματα που θα έκανες με το ζόρι σου παρέχει χρόνο να κάνεις πράγματα που όντως σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν.
Το να χαλάς τον χρόνο σου άσκοπα σε δραστηριότητες που δεν θέλεις δεν σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό.
Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και δεν χρειάζεται να τον σπαταλάμε.
Ξεκίνα, λοιπόν, να αφιερώνεις χρόνο στα δικά σου «θέλω».

Το να λες «όχι» θέτει όρια στους ανθρώπους γύρω σου. Ναι, μπορείς να είσαι εκεί για αυτούς που αγαπάς αλλά όχι πάντα και για τα πάντα. Κάποιες φορές θες να ικανοποιήσεις και τον εαυτό σου πέρα από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι.
Αυτό δείχνει αυτοσεβασμό και αγάπη για εσένα χωρίς να σημαίνει ότι προσβάλλεις τους άλλους, ότι δεν τους εκτιμάς ή ότι δεν τους αγαπάς.

Σε αντίθεση με ότι νομίζουν οι περισσότεροι το να λες «όχι» δεν δείχνει εγωισμό.

Δείχνει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και θάρρος. Δείχνει δυναμικότητα και θέτει όρια. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο να τα εφαρμόσεις στην πράξη.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια τάση να προσπαθούμε να ικανοποιούμε συνεχώς τους γύρω μας θεωρώντας πως αυτό είναι που μας δίνει αξία.
Όταν όμως καταλάβουμε πως μπορούμε να είμαστε σημαντικοί ικανοποιώντας τον εαυτό μας πέρα από τους άλλους αυτό θα μας προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά και ευχαρίστηση.

Επικοινωνία με τον συντάκτη