Η γνώμη των άλλων: Πόσο σε ενδιαφέρει; – Σοφία Βάσο

gnomi-allon-vasso

Η γνώμη των άλλων – πόσο χρειάζεται να σε ενδιαφέρει τελικά; Γράφει η Σοφία Βάσο – Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια.

Έχεις ανησυχήσει ποτέ για την γνώμη των άλλων για εσένα; Η επιθυμία να είσαι αρεστός και να σε αποδέχονται είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όταν, όμως, γίνεται αυτοσκοπός έχει αρνητικές συνέπειες: δεν αισθανόμαστε άνετα ούτε με τον εαυτό μας ούτε με τους άλλους, απομακρυνόμαστε από την ζωή που θα θέλαμε να έχουμε, αμφιβάλλουμε για την αξία μας και αναζητούμε συνεχώς την επιβεβαίωση των άλλων.

Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να σταματήσεις να βλάπτεις τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο και να αρχίσεις να στηρίζεις αυτό που είσαι και αυτά που θες να κάνεις:

  • Μόνο εσύ γνωρίζεις το καλύτερο για εσένα: κανείς δεν σε ξέρει τόσο καλά όσο εσύ ο ίδιος, κανείς δεν ξέρει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. Έχεις το δικαίωμα να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις, και στην περίπτωση που αποτύχεις θα έχεις την ευθύνη και θα μάθεις από τα λάθη σου.

  • Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι σωστό για εσένα: αυτό που ταιριάζει σε κάποιον άλλον δεν θα ταιριάζει απαραίτητα και σε εσένα, και αντιστρόφως.

  • Μπορεί να αποσπαστείς από τα όνειρά σου: κάποια στιγμή στην ζωή σου θα χρειαστεί να κάνεις πράγματα τα οποία δεν συναντούν τα ιδανικά των άλλων. Εάν συνεχώς ανησυχείς για την γνώμη των άλλων, δεν θα μπορέσεις ποτέ να πάρεις αυτά που θες από την ζωή.

  • Είναι αδύνατον να ευχαριστήσεις τους πάντες: δεν μπορείς να κάνεις τους άλλους χαρούμενους όλη την ώρα. Δεν είναι δυνατόν να ζεις με τις προσδοκίες των άλλων, γι’ αυτό βεβαιώσου πως είσαι χαρούμενος και ικανοποιημένος με τις επιλογές σου.

Είτε συμφωνείς με τα παραπάνω είτε έχεις κι άλλους λόγους να προσθέσεις, είναι η ώρα να αλλάξεις τακτική:

  1. Αναγνώρισε γιατί σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι οι κοινωνικές νόρμες με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί. Απλά θυμήσου πως εάν κάνεις κάτι διαφορετικά δεν σημαίνει πως είσαι λάθος.
  2. Να είσαι περήφανος για αυτό που είσαι. Αποδέξου τα χαρακτηριστικά σου και προσπάθησε να βελτιωθείς με κάθε τρόπο. Επαίνεσε τον εαυτό σου για τις επιτυχίες σου και μην ντραπείς να μιλήσεις για αυτά που έχεις πετύχει.
  3. Υποστήριξε τις αξίες σου. Μην προσπαθείς να αλλάξεις αυτό που πιστεύεις επειδή είναι διαφορετικό. Εφόσον σέβεσαι τους άλλους, μπορείς να έχεις δικές σου αξίες και να συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με αυτές.
  4. Έχε δίπλα σου ανθρώπους που σε αποδέχονται και δεν σε κρίνουν. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσένα θα σου υπενθυμίσουν τις δυνατότητές σου και θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου.

Το να σταματήσεις να νοιάζεται για την γνώμη των άλλων είναι μία δεξιότητα που πρέπει να εξασκείς συνεχώς. Και μόλις το πετύχεις, θα απολαύσεις περισσότερο την ζωή σου!

Επικοινωνία με τον συντάκτη