Κλινική ύπνωση – μας εξηγεί ο Νικόλαος Βόπης – Mind Trainer / Modern Psychologist
Τι είναι επιτέλους;
Είναι δεδομένο πως υπάρχουν πολλές έννοιες με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Έχουμε ίσως μία στρεβλή εικόνα για το σημαίνουν στην πραγματικότητα.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ονομάζεται ημιμάθεια, ένα φαινόμενο, ιδιαίτερα έντονο στο ελληνικό κοινό.
Αστειεύομαι αλλά πάμε να θίξουμε ένα ζήτημα το οποίο θα ήθελα να αναλύσω σε αυτό το άρθρο. Όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν έννοιες και λέξεις οι οποίες “κουβαλούν” κάποια ταυτότητα. Δηλαδή, ακούγοντάς τες μπορεί κάποιος να είναι προκατειλημμένος.
Στον κόσμο της ψυχοθεραπείας, μία τέτοια λέξη είναι η “ύπνωση”. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το τι ακριβώς είναι η κλινική ύπνωση. Πως επιτυγχάνεται, που αποσκοπεί και γιατί κάποιος να την επιλέξει.
Τι είναι η κλινική ύπνωση;
Η κλινική ύπνωση ή υπνοθεραπεία είναι ίσως η αρχαιότερη καταγεγραμμένα μορφή ψυχοθεραπείας. Η ύπνωση είναι μία ικανότητα που έχει ο άνθρωπος εκ φύσεως και μέσω αυτής μπορεί να μπαίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πρόκειται για μια ειδική κατάσταση μεταβλημένης συνειδητότητας. Προκαλείται τεχνητά μέσω της έντονης εστίασης και προσοχής σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι μία σκέψη, μία μνήμη, μία νοητική εικόνα, μία φανταστική δραστηριότητα.
Η κλινική ύπνωση χρησιμοποιούταν κατά κόρον από τους Αιγύπτιους. Την εφάρμοζαν και σε πιο πρακτικά κομμάτια, όπως για παράδειγμα σε μία επέμβαση. Υπέβαλλαν τον ασθενή σε ύπνωση προκειμένου να μην νιώθει πόνο πριν μπουν στη ζωή των γιατρών οι αναισθητικές ουσίες.
Επιστρέφοντας στην κλινική ύπνωση μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία βραχεία στρατηγική θεραπείας. Στόχο έχει στο να επιλήσει ένα πρόβλημα γρήγορα, άμεσα και με ασφάλεια. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που μας βασανίζουν καθημερινά έχουν τη ρίζα τους σε μία βαθύτερη διανοητική ή συναισθηματική αιτία. Ο στόχος της κλινικής υπνοθεραπείας είναι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέσω της ύπνωσης και να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Πώς επιτυγχάνεται;
Για να επιτευχθεί μία ύπνωση αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η θέληση αυτού που θα υποβληθεί στην ύπνωση. Θα πρέπει να είναι απόλυτα δεκτικός στην όλη διαδικασία και να ακολουθήσει κατά βήμα τις οδηγίες του θεραπευτή για να μπορέσει σε αυτά τα επίπεδα ύπνωσης που απαιτούνται και να επιτρέψει στον εαυτό του και στον επαγγελματία που έχει απέναντί του να εντοπίσουν μαζί και να επιλύσουν το πρόβλημα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής:
Εννιά στους δέκα που θα ερωτηθούν το τι εστί ύπνωση θα απαντήσουν κάτι κοντινό σε ρολόγια που κινούνται δεξιά κι αριστερά μπροστά τους και άλλα παρόμοια βλακώδη πράγματα που μπορεί να έχουν δει σε ταινίες.
Οι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε διαδικασίες ύπνωσης αρκετές φορές μέσα στην καθημερινότητά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Όταν οδηγούμε δεν σκεφτόμαστε συνειδητά το να αλλάξουμε ταχύτητες, το να πάμε πιο αργά ή πιο γρήγορα, το να βγάλουμε φλας όταν αλλάζουμε λωρίδες. Όλα αυτά είναι προϊόντα ύπνωσης.
Το υποσυνείδητο εκτελεί όλες τις απαιτούμενες εντολές οι οποίες κινούν το σώμα μας και αυτό με τη σειρά του οδηγεί το αυτοκίνητο.
Που αποσκοπεί;
Η κλινική ύπνωση και γενικότερα η κλινική υπνοθεραπεία αποσκοπεί στο να εντοπίζει ο θεραπευτής σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ρίζα του προβλήματος. Μέσω της ύπνωσης και με τις κατάλληλες μεθόδους καταφέρνει να επιλύει το πρόβλημα του θεραπευόμενου.
Από ένα μετατραυματικό στρες μέχρι προβλήματα που αφορούν ουσίες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη, φοβίες, χρόνιοι πόνοι και ψυχοτραυματικά στρες. Η κλινική υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να λύσει άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Γιατί να την επιλέξω;
Είναι δεδομένο πως το υποσυνείδητο είναι αυτό που ευθύνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων για ό,τι μας βασανίζει και θέλουμε να επιλύσουμε. Δεν φέρει αυτό την ευθύνη αλλά αυτό αποτελεί την πηγή μέσα στην οποία αποθηκεύονται όλες οι άσχημες εμπειρίες μας και όλα τα επίπονα βιώματά μας.
Επιλέγοντας την κλινική υπνοθεραπεία επιλέγουμε μία θεραπευτική μέθοδο η οποία έρχεται σε άμεση επαφή με το υποσυνείδητο. Έχει πρόσβαση σε αυτό, εντοπίζει και “καθαρίζει” όλα τα σκουπίδια που υπάρχουν εκεί μέσα και αυτό συμβαίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλες μεθόδους θεραπειών.
Επικοινωνία με τον συντάκτη