Κουτσομπολιό – Νάντια Σπαθοπούλου

koutsompolio-spathopoulou

Κουτσομπολιό: η ψυχολόγος Νάντια Σπαθοπούλου εξηγεί γιατί μας αρέσει αλλά και γιατί το κάνουμε!

Κουτσομπολιό λέμε τη συζήτηση μεταξύ τουλάχιστον 2 ατόμων σχετικά με κάποιο άλλο άτομο το οποίο δεν είναι παρόν. Συμβαίνει στις παρέες, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, στον εργασιακό χώρο. Πιθανότατα ακόμα και οι άνθρωποι των σπηλαίων καθόντουσαν γύρω από τη φωτιά τη νύχτα και έκαναν κάτι αντίστοιχο. Αυτό τους εξυπηρετούσε στο να αποφασίσουν ποιος ήταν έμπιστος, ποιος ήταν προδότης, ποιος έπρεπε να αποκλειστεί από την ομάδα τους, κλπ.

Για ποιο λόγο το κάνουμε;

Επειδή μας αρέσει!

Για ποιο λόγο μας αρέσει;

Μας φέρνει πιο κοντά. Εκκρίνονται ουσίες στον οργανισμό μας που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα, καθώς οι άλλοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτά που λέμε και εμείς σε αυτά που έχουν να πούνε εκείνοι. Έτσι υπάρχει αλληλεπίδραση, νιώθουμε ότι δενόμαστε και αυτό μας αρέσει. Καλώς ή κακώς όταν σχολιάζουμε κάτι αρνητικό που συνέβη σε άλλο άτομο, παίρνουμε μια δόση ευχαρίστησης μέσα από αυτό. Ίσως επειδή υποσεινήδητα μας κάνει να νιώθουμε ανώτεροι κατά κάποιον τρόπο, άρα νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας.

Μπορούμε να πούμε ότι είναι μία κοινωνική δεξιότητα, η οποία συνεχίζει να περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι δεδομένο. Όπου υπάρχει ομάδα ανθρώπων υπάρχει και κουτσομπολιό.

Όσον αφορά τα δύο φύλα, η σκέψη ότι είναι μια γυναικεία υπόθεση δεν είναι τόσο ρεαλιστική. Η διαφορά βρίσκεται κυρίως στο ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα λόγια γενικότερα όταν μιλάνε, ενώ οι άντρες λιγότερα.  Επιπλέον, οι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στα συναισθήματα και συζητάνε πολύ συχνά για αυτά. Eίναι ο τρόπος τους για να συνδεθούν μεταξύ τους. Οι άντρες συνήθως σχολιάζουν πράγματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό στάτους. Επομένως, αυτά επηρεάζουν τον τρόπο επικοινωνίας του κάθε φύλου.

Για παράδειγμα:

Γυναίκες: ‘Είδες πώς ξίνισε όταν της είπα ότι τα ξαναβρήκαμε;’

Άντρες: ‘Έμαθες για το καινούριο αμάξι του Κώστα;’

Τα αρνητικά

Αναπτύσσουμε μία σχέση η οποία χτίζεται πάνω σε κάτι επιφανειακό. Μπορεί να βιώνουμε τη χαρά του να δενόμαστε με τους άλλους, όμως παράλληλα μπορεί να δημιουργείται και μια ανάσφαλεια μέσα από το κουτσομπολιό. Η ανασφάλεια του μήπως βρεθούμε και εμείς στη θέση αυτού που θα πέσει θύμα σχολιασμού την επόμενη φορά. Άρα ακολουθεί άγχος. Ακόμα, μπορεί να έρχεται σε κόντρα σε σχέση με τις προσωπικές μας ηθικές αξίες. Άλλωστε λέμε ότι φερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας φέρονται.

Ας αναρωτηθούμε:

‘Εμπιστεύομαι όσους μιλάνε για τους άλλους;’

‘Τι πιστεύω για αυτούς που νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους;’

‘Τι πιστεύω για αυτούς που χαίρονται με τα προβλήματα των άλλων;’

‘Εγκρίνω τον αποκλεισμό άλλων ατόμων;’

‘Τι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου;’

Εναλλακτικές

Μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δική μας αντίδραση, αντί να επικεντρωθούμε στη συμπεριφορά του άλλου.

‘Ένιωσα ότι η Μαρία υποτίμησε τη δουλειά που κάνω στην εταιρεία. Θεωρείς ότι δεν κάνω αρκετά;’

Μπορούμε να ζητήσουμε συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το άτομο καλύτερα.

‘Νιώθω ότι η Μαρία με υποβιβάζει σε κάθε συνάντηση που κάνουμε. Πώς νομίζεις ότι θα μπορούσα να δείξω ότι με ενοχλεί;’

Μπορούμε να απευθυνθούμε κατευθείαν στο άτομο το οποίο θα σχολιάζαμε και να δοκιμάσουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.

‘Μαρία έχω την αίσθηση ότι πολλές φορές υποτιμάς τη δουλειά μου. Μπορείς να μου πεις πώς θα μπορούσα να γίνω καλύτερη ή τι παραπάνω χρειάζεται να κάνω;’

Το κουτσομπολιό μας αρέσει γιατί μας κάνει να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου, αποτελούμε ένα μέρος σε κάτι. Μια πολύ βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιες περιπτώσεις θα σχολιάσουμε τις ζωές των άλλων και σε ποιες όχι, είναι στο χέρι μας. Αρκεί να έχουμε κάνει συνειδητά αυτή την επιλογή με βάση το περιβάλλον και τα άτομα. Τέλος, να θυμόμαστε πως ό,τι πούμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον μας.

Επικοινωνία με τον συντάκτη