Mood swings & Διατροφή: Η Λύση – Βασιλική Χύτα & Αγγελική Τζάνου

mood swings 1

Και οι ειδικοί Βασιλική Χύτα και Αγγελική Τζάνου, επιστρέφουν για να σου εξηγήσουν πως θα λύσεις το Mood swings & Διατροφή: Το Πρόβλημα

Πως θα ρυθμίσω τα mood swings μέσα από την διατροφή μου;

Οι παράγοντες που κάνουν τα mood swings μία δυσκολία για σένα, είναι και οι παράγοντες που αποτελούν την λύση. Δηλαδή, η συνέπεια και η σταθερότητα καθώς και η υπομονή και η αναγνώριση των αλλαγών είναι βασικά ψυχικά εργαλεία για τις αλλαγές της διάθεσης σου.

Ποιες είναι οι βασικές τακτικές διατροφής που μπορώ να ακολουθήσω παρά τα mood swings;

Συχνά γεύματα

Έχει φανεί ότι το να τρώμε κάθε 3-4 ώρες, τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα και σχεδόν τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, μπορεί να κρατήσει ρυθμισμένα τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα μας ώστε να εξασφαλίσουμε μία σταθερή διάθεση.

Πλήρη γεύματα

Για να αποτρέψουμε την απότομη αυξομείωση των σακχάρων και άρα της διάθεσης μας είναι σημαντικό τα γεύματα μας να μην περιλαμβάνουν τρόφιμα από μεμονωμένες ομάδες (π.χ. μία σκέτη σοκολάτα) ,αλλά να είναι πλήρη.

Από τι αποτελείται ένα πλήρες γεύμα; Υδατάνθρακες + Πρωτεϊνες + Φρούτα ή Λαχανικά + Καλά λιπαρά. Παράδειγμα ενός τέτοιου πιάτου είναι ένα porridge βρώμης με γάλα ,φρούτα και ξηρούς καρπούς ή άλλειμα ξηρών καρπών.

Κίνηση

Ναι, είναι δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι όσο κι αν έχουμε προσπαθήσει, δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε την γυμναστική ή να βρούμε κάτι που να μας ταιριάζει. Να θυμάστε όμως ότι οποιαδήποτε μορφή κίνησης μπορεί να είναι ευεργετική για το σώμα.
Δεν χρειάζεται να τρέξουμε χιλιόμετρα ή να κάνουμε TRX. Ακόμη και μερικές διατάσεις το πρωί ώστε να “ξυπνήσουμε το σώμα μας”, ένας περίπατος με αγαπημένα μας πρόσωπα ή μερικά λεπτά χορού είναι αρκετά για να απελευθερωθούν σεροτονίνη και ντοπαμίνη και να νιώσουμε αμέσως καλύτερα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η κίνηση μπορεί να μας αποσπάσει από τις αρνητικές σκέψεις της στιγμής και να μειώσει το στρες.

Επαρκής ενυδάτωση

Συστήνονται 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα  εκ των οποίων τα 6 τουλάχιστον να είναι νερό. Άλλες πηγές μπορεί να είναι το ρόφημα με σπιτικό κακάο, το τσάι, οι 100% φυσικοί χυμοί και τα smoothies φρούτων. Αν σας δυσκολεύει να πιείτε νερό δοκιμάστε να βάλετε μέσα κομμάτια από φρούτα ή και φύλλα από μέντα και δυόσμο για να δώσετε γεύση και χρώμα στο νερό σας. Μπορείτε επίσης να έχετε κάποια εφαρμογή που να σας το υπενθυμίζει ή γιατί όχι, να τοποθετήσετε πάνω στο κομοδίνο, το τραπέζι και το γραφείο σας γυάλινα μπουκάλια με νερό ώστε να υπάρχει το οπτικό ερέθισμα και να το καταναλώνετε άμεσα.

Ποιοτικός ύπνος

Ο ύπνος είναι υψίστης σημασίας για την ρύθμιση των ορμονών και του μεταβολισμού μας συνεπώς , της διάθεσης μας. Σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε 7-9 ώρες καθημερινά.
Ιδανικά όταν αρχίζει να πέφτει το φως είναι καλό να έχουμε χαμηλότερο φωτισμό και να απομακρυνόμαστε από οθόνες ώστε να παραχθεί μελατονίνη και να ετοιμάσουμε το σώμα μας για έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. (Οι άνθρωποι καταστέλλουν την παραγωγή της πολύτιμης για τον ύπνο ορμόνης, όταν εκτίθενται την νύχτα σε τεχνητό φως).
Είναι επίσης βοηθητική η διαμόρφωση του χώρου. Αφαίρεσε από τον χώρο αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή και δημιούργησε μία βραδινή ρουτίνα.

Και τώρα τα mood swings…

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, που είναι πιθανό, μην ταράζεσαι. Αντίθετα, δες το σαν αφορμή να αναζητήσεις μέσα σου, τι συμβαίνει και πότε. Τι σε βοηθά στα mood swings σου αλλά και τι πραγματικά σου δίνουν. Πάντα υπάρχει και άλλη πλευρά…

Επικοινωνία με τον συντάκτη