Mood swings & Διατροφή: Το Πρόβλημα – Βασιλική Χύτα & Αγγελική Τζάνου

mood swings

Μάθε και κατανόησε τι συνδέει mood swings & διατροφή –  γράφουν η Βασιλική Χύτα κα η Αγγελική Τζάνου 

Τι είναι mood swings;

Mood swings, κυκλοθυμία, αλλαγές στη διάθεση, που μοιάζουν με συναισθηματικό roller-coaster, σε κάνουν από την μία να έχεις θυμό και άγχος και ύστερα από λίγο να γελάς από χαρά.
Πρόκειται για μία κατάσταση που πραγματικά μπορεί να σου χαλάσει την ημέρα σου, τις σχέσεις σου, την δουλειά σου.
Συναισθηματικά δεν μπορείς να έχεις σταθερότητα και διάθεσή σου είναι ευμετάβλητη. Εύκολα επηρεάζεσαι από όσα συμβαίνουν γύρω σου, πιστεύεις όποια σκέψη διέσχισε το μυαλό σου.
Είναι δύσκολα να μην μπορείς να προβλέψεις την διάθεση σου και είναι ενοχλητικό οι αλλαγές στη διάθεση σου να σε ορίζουν και σαν άνθρωπο. 

Είναι πιθανό, αν έχεις σημαντικά ζητήματα στην καθημερινότητά σου, οι αλλαγές στην διάθεση σου να είναι ενδεικτικό για κάποια ψυχική δυσκολία, όπως είναι η κατάθλιψη, η οριακή προσωπικότητα και η διπολική διαταραχή. Σε αυτό το άρθρο όμως, θα εστιάσουμε στο πως μπορεί άμεσα η διάθεση σου να γίνει όσο γίνεται διαχειρίσιμη.

Πως συνδυάζονται mood swings και διατροφή;

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές όταν δεν έχουμε καλή διάθεση ξεχνάμε να φροντίσουμε την διατροφή, την ενυδάτωση και τον ύπνο μας. Έτσι, ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος αρνητικής διάθεσης και έλλειψης όρεξης να μας θρέψουμε. Η άστατη διατροφή, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενυδάτωση και το διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου είναι ικανά να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν τα mood swings.

Επιπλέον, το comfort food. Tροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ζάχαρη και λίπος που στοχεύουν στην άμεση βελτίωση της διάθεσής μας. Πράγματι, με την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων νιώθουμε άμεσα καλύτερα, δυστυχώς όμως δεν κρατάει για πολύ.
Μέσα στην επόμενη ώρα τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας πέφτουν τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκαν. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα χειρότερη διάθεση από πριν.
Πολλές φορές σε όλο αυτό έρχονται να προστεθούν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις άγχους. Τύψεις γύρω από την κατανάλωση φαγητού, αγωνία για την εικόνα σώματος και ανησυχία πως πρόκειται να μας επηρεάσει κάτι που φάγαμε.

Τι κάνουν όσοι έχουν mood swings;

  1. Κακή χρήση του χρόνου
  2. Χαμηλή εικόνα εαυτού
  3. Περιορισμένη αποδοτικότητα

Και αναφορικά με την διατροφή, οι βασικές 3 κακές συνήθειες είναι:

  1. Στερητικές δίαιτες: Οι διατροφές με πολύ χαμηλές θερμίδες δεν φροντίζουν ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε με άμεσες συνέπειες στην αυξομείωση της διάθεση μας κατά την διάρκεια της ημέρας.
  2. Ενεργειακά ποτά: Παρότι προσφέρουν παροδική τόνωση της ενέργειας, μπορεί να αισθανθούμε κόπωση και υπνηλία αμέσως μετά της επίδραση της καφεΐνης που περιέχουν κι έτσι να αλλάξει απότομα η διάθεση μας ακόμα και στην μέση της ημέρας.
  3. Επεξεργασμένα τρόφιμα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες λευκής ζάχαρης: όπως ήδη εξηγήσαμε τέτοια τρόφιμα είναι ικανά να δημιουργήσουν απότομες αυξομειώσεις στα σάκχαρα του αίματος και συνεπώς εναλλαγές στη διάθεση μας.

Σημαντική παρατήρηση!

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν αυτήν την πληροφορία και θεωρούν ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι επιβαρυντικοί για το σώμα μας.
Έτσι προβαίνουν σε αυθαίρετους αποκλεισμούς όλων των υδατανθράκων ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το 45-55% μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η
ποιότητα των υδατανθράκων.
Εξαιρετικές πήγες υδατανθράκων αποτελούν: τα δημητριακά, το ρύζι, οι πατάτες, τα προϊόντα από άλευρα ολικής άλεσης, τα παξιμάδια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα και τα γαλακτοκομικά.
Πηγές ραφιναρισμένων υδατανθράκων και άλλων επιβαρυντικών ουσιών αποτελούν: η λευκή ζάχαρη και έτοιμα σκευάσματα του εμπορίου όπως μπισκότα, κέικ, γλυκά. 

Επικοινωνία με τον συντάκτη