NLP – Ξέρεις τι είναι; – Εύα Αλευρά

nlp-alevra

NLP –  Η Εύα Αλευρά – Ψυχολόγος, NLP Coach, μας απαντάει στις ερωτήσεις που έχουμε στο μυαλό μας για αυτόν τον νέο τρόπο επαναπρογραμματισμού μυαλού και ζωής!

Τι είναι το NLP;

Το NLP είναι το ακρωνύμιο του όρου Neuro-Linguistic Programming, που στα ελληνικά αποδίδεται με τον όρο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός. Το NLP συνδυάζει τρία στοιχεία της ανθρώπινης εμπειρίας, που είναι, το νευρικό μας σύστημα που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας λειτουργεί, η γλώσσα που ρυθμίζει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μας με τον εαυτό, τους άλλους και τον κόσμο και τέλος ο  προγραμματισμός, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, λειτουργούμε και υπάρχουμε σε αυτή.

Επομένως το NLP αφορά στην σύνδεση μυαλού και γλώσσας και πώς αυτή η αλληλεπίδραση επηρεάζει το σώμα και την συμπεριφορά μας. Με απλά λόγια, το NLP “παντρεύει” τις αισθήσεις, την σκέψη, το συναίσθημα, την φυσιολογία και την συμπεριφορά του ατόμου, περιγράφοντας την μεταξύ τους σύνδεση, σχέση και επικοινωνία.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει το NLP;

Το NLP μπορεί να σε βοηθήσει:

• να πετύχεις ένα στόχο

• να πετύχεις μία αλλαγή

• να διευρύνεις την οπτική & τις ικανότητές σου

• να επικοινωνείς αληθινά με τον εαυτό σου & τους άλλους

• να κατανοείς τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου

• να ανακουφιστείς από ένα επίπονο συναίσθημα

• να παίρνεις αποφάσεις σύμφωνες με τα “θέλω” και τις αξίες σου

• να επιλέγεις συνειδητά και όχι ασυνείδητα

• να βρίσκεις παραπάνω από μία λύσεις σε ένα πρόβλημα

• να απελευθερώσεις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν

• να ξεπεράσεις εσωτερικές αντιστάσεις

• να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις μέσα σου

• να ανακαλύψεις την προσωπική σου αποστολή ή τον δικό σου σκοπό

• να δημιουργήσεις την δική σου πραγματικότητα και ζωή

Είναι επιστημονικός τρόπος θεραπείας;

To ΝLP είναι το κράμα τριών επιστημών, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της ψυχολογίας. Μελετά και περιγράφει την υποκειμενική εμπειρία, ενώ παράλληλα παρέχει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο εύρος γνώσεων, θεωριών, αρχών και τεχνικών παρέμβασης. Επομένως το NLP είναι ένα μέσο και εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και χρησιμοποιείται ήδη σε θεραπευτικό πλαίσιο. Εξάλλου η δημιουργία του NLP βασίστηκε στην μελέτη του έργου τριών κορυφαίων θεραπευτών, του Fritz Perls, της Virginia Satir και του Milton H. Erickson.

Γίνεται να επαναπρογραμματιστεί ο εγκέφαλός μου; Οι φράσεις που λένε ότι επαναλαμβάνουμε έχουν τόση δύναμη τελικά;

Γίνεται ναι, κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι πρόσφατες έρευνες σχετικά με την νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Οι επαναλαμβανόμενες φράσεις ή αλλιώς οι “θετικές δηλώσεις” όπως λέγονται διαφορετικά, είναι όντως ένας τρόπος να επαναπρογραμματίσουμε το ασυνείδητο μας. Μας επιτρέπουν να δώσουμε δηλαδή νέες εντολές στον εσωτερικό μας προγραμματισμό ετσι ώστε να γίνουμε αυτοί που θέλουμε να είμαστε, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε να έχουμε.

Ωστόσο το NLP είναι πολλά περισσότερα από τις θετικές δηλώσεις με τις οποίες το έχει συνδέσει αποκλειστικά πολύς κόσμος. Το NLP προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ποικίλες τεχνικές παρέμβασης που επιτρέπουν και διευκολύνουν την προσωπική αλλαγή, θεραπεία, ανάπτυξη και εξέλιξη.

Μοιάζει πολύ εύκολο για να λειτουργεί. Ή έτσι φαίνεται;

Το NLP δίνει φως και ζωή σε κάτι που ήδη ξέρουμε αλλά έχουμε ξεχάσει πόσο πολύ ισχύει. Και αυτό, δεν είναι άλλο από τη σύνδεση μυαλού και σώματος. Η επαφή με αυτή την σύνδεση, την οποία αγκαλιάζει το NLP, καθώς είναι πολύ αληθινή, μας επιτρέπει να επικοινωνούμε βαθιά και αυθεντικά με τον εαυτό μας. Αυτού του είδους η επικοινωνία με την σειρά της κάνει τα πράγματα όχι απαραίτητα εύκολα, όπως ενδεχομένως να φαίνεται αλλά περισσότερο απλά και αληθινά. Και αυτό γιατί εκτός από το μυαλό και τις σκέψεις μας, ενεργοποιούμε και δίνουμε φωνή και ρόλο στο σώμα, που συχνά έχεις τις απαντήσεις, τις λύσεις και τη σοφία που γυρεύουμε.

Με το NLP μπορώ να έχω αυτοπεποίθηση και να ζω καλύτερα;

Η αυτοπεποίθηση είναι χαρακτηριστικό και διάθεση που έχει ανάγκη το ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας καθώς επίσης και την ειλικρινή επικοινωνία με τον εαυτό. Το NLP μας διδάσκει την τέχνη αυτής της επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, που με την σειρά της μας ενθαρρύνει και μας εμπνέει να ζούμε μία ζωή με βάση τις αξίες μας, συντροφιά με τα όνειρά μας και φυσικά την αυθεντικότητά μας.

Εν κατακλείδι, το NLP είναι η ένωση της θεωρίας και της πράξης, της σκέψης και του συναισθήματος, του μυαλού και του σώματος. Είναι ένα κλειδί για την επικοινωνία πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους άλλους και ένα μονοπάτι για τους στόχους, τα όνειρα, την αλλαγή, την δημιουργία και την εξέλιξη.

Επικοινωνία με τον συντάκτη