Ονειροπόληση – Νάντια Σπαθοπούλου

oneiropolisi-spathopoulou

Ονειροπόληση – τι είναι και τι εξυπηρετεί; Γράφει η Νάντια Σπαθοπούλου.

Θυμάστε όταν ήμασταν μικροί και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στο δωμάτιο μας και οι γονείς μας νόμιζαν ότι διαβάζουμε, ενώ φανταζόμασταν στο μυαλό μας σκηνικά που έγιναν ή που θέλαμε να γίνουν; Αυτό ήταν ονειροπόληση!

Σίγουρα το κάνουμε μέχρι και σήμερα. Γιατί όμως δεν συζητάμε μεταξύ μας γι’ αυτό;

Πιο πιθανό είναι να μοιραστούμε κάτι από τη σεξουαλική μας ζωή παρά κάτι τέτοιο.

Πρώτον, μάλλον γιατί δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει.

Ονειροπόληση δεν είναι μόνο το να φανταστούμε ότι λιαζόμαστε ανέμελοι σε μια παραλία στις Μπαχάμες. Ή ότι κυλιόμαστε στα λειβάδια με τον έρωτα της ζωής μας. Δεν είναι δηλαδή μόνο κάτι απίθανο που ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάνουμε.

Η ονειροπόληση μπορεί να αποτελεί πηγή ιδεών, ενέργειας, δημιουργικότητας, αυτογνωσίας και κινήτρου. Όταν το μυαλό μας ταξιδεύει, φαντάζεται διαλόγους, οραματίζεται στόχους, κάνει σχέδια, σκέφτεται στρατηγικές και πολλά άλλα.

Μπορεί να το έχουμε παρεξηγήσει.

Αν οι δάσκαλοι μας έλεγαν ‘μην αφαιρείσαι’ ή οι γονείς ‘μην χαζεύεις’, πιθανόν να εντυπώθηκε στο μυαλό μας σαν κάτι κακό ή σαν χάσιμο χρόνου. Αυτό μπορεί να μας έκανε να καταπιέσουμε το φυσικό μας ένστικτο για φαντασία και δημιουργικότητα.

Όταν ονειροπολούμε χρησιμοποιούμε περιοχές του μυαλού μας που υπό άλλες συνθήκες είναι κλειδωμένες.

Βλέπουμε και οραματιζόμαστε καταστάσεις μέσα από τα μάτια του μυαλού, το οποίο μας δίνει εκείνη την ώρα την ελευθερία να εξερευνήσουμε αμέτρητες επιλογές χωρίς τη φωνή του εσωτερικού μας κριτή που υπάρχει συνήθως. Κάνουμε συνδέσεις οι οποίες μπορεί ακόμα και τυχαία να οδηγήσουν σε δημιουργικές λύσεις.

Από την άλλη, το να ονειροπολήσουμε μπορεί να έχει κόστος όταν συμβαίνει τη λάθος στιγμή.

Όταν αποσπάται η προσοχή μας είναι περισσότερο πιθανό να κάνουμε λάθη και αυτό είναι πρόβλημα αν εκείνη την ώρα μελετάμε, αν οδηγάμε, αν δίνουμε εξετάσεις, αν μας έχουν ρωτήσει κάτι και περιμένουν να απαντήσουμε κλπ.

Επιπλέον, μπορεί να μην είναι πολύ υγιές το να ονειροπολούμε σε υπερβολικό βαθμό.

Μπορεί να το χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα σε σημείο όμως που αποφεύγουμε τα προβλήματα μας, τον πόνο μας και αυτά που μας συμβαίνουν. Το ιδανικό λοιπόν είναι να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα.

Τρόποι για να επωφεληθούμε από την ονειροπόληση:

Το πρώτο βήμα είναι απλά να παρατηρήσουμε πότε μας συμβαίνει και να αναρωτηθούμε αν μπορεί να μας βοηθήσει τη δεδομένη στιγμή πιθανόν με κάποια χρήσιμη ή δημιουργική ιδέα.

Αν ονειροπολούμε σχέσεις με άτομα που δεν μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας, ίσως δεν είναι τόσο βοηθητικό. Όταν το κάνουμε αυτό τείνουμε να αισθανόμαστε λιγότερο χαρούμενοι. Καλύτερα να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε σχέσεις που έχουμε.

Μπορούμε επίσης να αφιερώνουμε λίγο χρόνο τη μέρα στο να μην κάνουμε τίποτα συγκεκριμένο και να αφήνουμε το μυαλό μας να περιηγηθεί όπου εκείνο θέλει. Είναι ένας τρόπος να ξεκουραστούμε από τις καθημερινές μας σκέψεις και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να μας συμβεί τις ώρες που πραγματικά θα κάνουμε κάτι σημαντικό και θα χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό.

Δεν είναι τόσο κακό να στείλουμε το μυαλό μας διακοπές, αρκεί να γίνεται με μέτρο και την κατάλληλη στιγμή. Η ονειροπόληση είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία και η πιο δημιουργική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί το μυαλό μας. Είναι απαραίτητη.

Ίσως αν δεν ονειροπολούσαμε να ήμασταν σαν ρομπότ, χωρίς την ικανότητα της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Επικοινωνία με τον συντάκτη