Πότε ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια από ειδικό Ψυχικής Υγείας; Τα πρώτα σημάδια. – γράφει η Δήμητρα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια.
Πολλές φορές οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές του παιδιού που τους προβληματίζουν και δεν γνωρίζουν πως να τις διαχειριστούν. Κλάματα, φοβίες, επιθετικές συμπεριφορές, εξάρσεις θυμού είναι μερικές από αυτές.
-
Γιατί οι γονείς δυσκολεύονται να επισκεφθούν έναν ειδικό;
Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δυσκολεύει τους γονείς και απαιτεί πολλή σκέψη μέχρι να πάρουν την απόφαση να το κάνουν. Συνήθως δυσκολεύονται γιατί σκέφτονται πως θα αποδειχθεί ότι δεν έκαναν το καλύτερο για το παιδί τους. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ο ψυχολόγος δεν είναι εδώ για να κρίνει τους γονείς και την διαπαιδαγώγηση που έκαναν στο παιδί τους αλλά για να βοηθήσει το παιδί να αποβάλει τα αρνητικά του συναισθήματα, να μάθει να εκφράζει τις ανάγκες του και το σύνολο της οικογένειας να μπορεί να ζει αρμονικά χωρίς εντάσεις.
Ένας ακόμα λόγος που κρατάει τους γονείς μακριά από τους ειδικούς είναι πως σκέφτονται ” Σιγά παιδιά είναι” λογικό να έχουν κάποιες υπερβολικές συμπεριφορές.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Τα παιδιά ήδη από πολύ νωρίς διαμορφώνουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα τους. Όταν ένα παιδί αντιδράει επιθετικά, δυσκολεύεται να κάνει φίλους, κλαίει ή φοβάται όταν φεύγει η μαμά δεν το κάνει τυχαία. Αυτές οι συμπεριφορές είναι εκεί για κάποιον λόγο και κάτι θέλουν να μας πουν.
Σημάδια που μας δείχνουν πως το παιδί χρειάζεται υποστήριξη
- Όταν δυσκολεύεται σε καθημερινές δραστηριότητες.
Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού πριν ανησυχήσουμε. Όμως εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και να παίξει με τους γονείς του ή με άλλα παιδιά, ή εάν έχει προβλήματα στην μάθηση, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή είναι συνεχώς σε υπερδιέγερση τότε καλό θα ήταν να επισκεφθεί έναν ειδικό.
- Όταν παλινδρομεί σε παλαιότερες συμπεριφορές που είχε κατακτήσει.
Εάν ένα παιδί έχει βγάλει την πάνα όμως έχει νυχτερινή ενούρηση, εάν δυσκολεύεται να αποχωριστεί τους γονείς ή αντιδρά με συμπεριφορές μικρότερης ηλικίας, αυτά αποτελούν σημάδια πως χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια.
- Όταν αλλάζει η καθημερινότητα του.
Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στην καθημερινότητα του παιδιού όπως η αλλαγή στην όρεξη του, στην διάθεση του ή στον ύπνο του χωρίς να έχει συμβεί κάτι τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό.
- Όταν υπάρχουν έντονες φοβίες.
Εάν παρατηρήσετε πως το παιδί φοβάται κάποια συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν τα φοβόταν μέχρι στιγμής ή έχει έντονο άγχος και ανησυχία τα οποία το δυσκολεύουν στην καθημερινότητα του είναι καλό να το συζητήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
- Η συμπεριφορά του στο σχολικό περιβάλλον.
Η συμπεριφορά του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι ένας δείκτης για το πόσο ανεπτυγμένο είναι κοινωνικά και συναισθηματικά το παιδί. Η αλληλεπίδραση με την δασκάλα και τους συμμαθητές πολλές φορές φέρνουν στο φως συμπεριφορές που οι γονείς δεν μπορούν να δουν στο σπίτι. Έτσι εάν αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο και γίνεται πιο επιθετική ή πιο παθητική θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν ειδικό.
Τι σημαίνει ψυχοθεραπεία παιδιού;
Η θεραπεία των παιδιών δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή των ενηλίκων. Πολλές φορές ανάλογα με την κατάσταση δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία τα παιδιά για να λυθεί το πρόβλημα αλλά οι γονείς ώστε να μάθουν, να διαχειριστούν το πρόβλημα και να το εφαρμόσουν στο σπίτι.
Άλλες πάλι φορές χρειάζεται να κάνει το παιδί θεραπεία και οι γονείς συμβουλευτική.
Η θεραπεία του παιδιού γίνεται μέσα από το παιχνίδι και την συζήτηση. Η πρώτη συνάντηση αφορά τους γονείς όπου γίνεται η λήψη του ιστορικού. Έπειτα ανάλογα το θεραπευτικό πλάνο ο ψυχολόγος βλέπει και το παιδί.
Το θεραπευτικό δωμάτιο αποτελείται από παιχνίδια που διευκολύνουν την συναισθηματική έκφραση του παιδιού. Έτσι παίζοντας με τον θεραπευτή αναπτύσσεται μια σχέση και γίνονται αντιληπτές οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζει το παιδί.
Είναι σημαντικό θα θυμόμαστε πως η επίσκεψη σε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας δεν μπορεί να βλάψει το παιδί και μόνο θετικά πράγματα θα του προσφέρει.