Παιδιά και lockdown – Δήμητρα Γεωργακοπούλου

paidia-lockdown-georgakopoulou

Παιδιά και lockdown – γράφει η Δήμητρα Γεωργακοπούλου

Πώς θα απασχολήσετε τα παιδιά σας στο lockdown; Πως θα δομήσετε την καθημερινότητά σας και τι ασχολίες θα εντάξετε μέσα σε αυτήν;

Ένα από τα θέματα που προέκυψε κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown ήταν το πώς θα απασχολήσουμε τα παιδιά στο σπίτι ώστε να μην βαρεθούν και να μην καταλήξουν να κάθονται με τις ώρες μπροστά από μία τηλεόραση. 

Αυτό το θέμα επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το δεύτερο lockdown μας αναγκάζει να μείνουμε περισσότερες ώρες στο σπίτι. 

Σχολεία κλειστά. Παιδιά που έχουν περάσει παραπάνω από δύο μήνες κλεισμένα στο σπίτι την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα. Γονείς αγχωμένοι για το πόσο θα μείνουμε μέσα, για το πόσο θα μείνουν κλειστά τα σχολεία. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για το πώς να δομήσετε την καθημερινότητα σας κατά την διάρκεια του lockdown.

Κρατήστε πρόγραμμα

Τα παιδιά αγαπούν την ρουτίνα. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μέσα στην μέρα, όσο αυτό είναι δυνατόν, το πρόγραμμα που είχατε και πριν το lockdown. Ένα από αυτά τα πράγματα που δεν πρέπει να αλλάξουν είναι ο ύπνος των παιδιών. Το πρωινό ξύπνημα θα πρέπει να γίνεται όπως γινόταν και πριν κλείσουν τα σχολεία. Αν μεταβληθεί ο ύπνος των παιδιών θα υπάρξει ίσως και κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης ώστε να μην συνδέσουν την περίοδο που διανύουμε με την περίοδο των διακοπών. 

Δραστηριότητες και παιχνίδι

Σειρά έχουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Για τα παιδιά είναι μεγάλο πλήγμα η διακοπή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων αφού ήταν ευκαιρία να δουν τους φίλους τους, να γυμναστούν, να διασκεδάσουν και να εκτονωθούν. Εδώ θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας και να αντικαταστήσετε τις δραστηριότητες που έκανε το παιδί εκτός σπιτιού με ασχολίες που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι. Ζητήστε τους να σας δείξουν για παράδειγμα τι έκαναν στην ρυθμική, στο μπάσκετ ή στο κολύμπι. Περπάτημα κοντά στο σπίτι, χορός, τραγούδι είναι μερικές από τις δραστηριότητες που αγαπούν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί και να βρείτε νέα πράγματα που το παιδί σας δεν είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει μέχρι στιγμής. Ένα από αυτά είναι το αισθητηριακό παιχνίδι.

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένα είδος παιχνιδιού και διασκέδασης όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν. Με πολύ απλά υλικά που έχετε στο σπίτι όπως αλεύρι, νερό, φύλλα, χώμα, αφρός ξυρίσματος, σαπούνι, κόλλα, τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να πειραματιστούν. Το είδος αυτό του παιχνιδιού οξύνει την φαντασία των παιδιών και τα κάνει να σκέφτονται και να πράττουν πιο δημιουργικά. 

Ξεκούραση

Η παραμονή στο σπίτι είναι μια ευκαιρία για παραπάνω ξεκούραση. Επειδή έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο δεν είναι αναγκαστικό να τον γεμίσουμε με πολλές καινούριες δραστηριότητες ώστε να μένουμε και εμείς και τα παιδιά μας συνεχώς δραστήριοι. Σε περιόδους αδράνειας, πολλοί πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Αφήστε το παιδί σας να χαλαρώσει, να παίξει τα αγαπημένα του παιχνίδια και να μιλήσει με τους φίλους του στο τηλέφωνο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για ένα παιδί η επαφή με τους φίλους του είναι πολύ σημαντική υπόθεση και γι΄ αυτό δεν πρέπει να την αμελείτε. Βοηθήστε το να κρατήσει επαφή και να κοινωνικοποιηθεί ακόμη και μέσα από το σπίτι.

Μην ξεχνάτε..

Η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας. Να το μάθετε καλύτερα και να σας μάθει και εκείνο. Μην ανησυχήσετε αν παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού σας. Σκεφτείτε πως και εσείς αλλάζετε μέσα από αυτή την συνθήκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και τα παιδιά είναι η αντανάκλασή σας.

Δήμητρα Γεωργακοπούλου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Επικοινωνία με τον συντάκτη