Παραλία: “Δε νιώθω άνετα με τo σώμα μου και ντρέπομαι να βγω στην παραλία”
Η Ίρις Καλπούζου γράφει για το πρόβλημα στην παραλία. Ντροπή και αμηχανία για το σώμα που δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε την θάλασσα.
Kάπου ανάμεσα στα πλάνα μας για τις διακοπές και τις καλοκαιρινές αποδράσεις στη θάλασσα, ακούγεται η συνηθισμένη ερώτηση ‘πώς θα βγω έτσι στην παραλία;΄κι άλλες παρεμφερείς,. Αυτές, υποδηλώνουν την ανασφάλεια και την ντροπή πολλών από εμάς, σχετικά με την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω εμφανισιακά.
Γιατί;
Από τη μία ερχόμαστε αντιμέτωποι με άρθρα που αφορούν την αποδοχή του εαυτού, κοινώς την ΄απενοχοποίηση΄. Από την άλλη βομβαρδιζόμαστε με αμέτρητα προφίλ άγνωστων ανθρώπων στα social media, που έχουν πολύ ωραιά σώματα, και παράλληλα celebrities που τα έχουν “όλα”: πρόσωπο, σώμα, εμφάνιση και δημοσιότητα.
Όλα αυτά μας έχουν θορυβήσει αρκετά καθώς πλεόν φοβόμαστε πως μιλάμε για ένα μέσο όρο ‘ωραίας’ εμφάνισης, και σμιλεγμένων και αδύνατων σώματων, που όποιος παρεκλίνει από αυτό είναι πλέον outsider.
Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι…
Που είμαι εγώ μέσα σε όλο αυτό; Επιτρέπεται κάποιος σαν εσένα, με λιγότερο γυμνασμένο σώμα, χωρίς κοιλιακούς, κοιλίτσα, ή παραπανίσια κιλά να ‘υπάρχει΄στην παραλία;
Ναι, τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά είναι διπλής σημασίας και αυτό μας αφήνει συχνά-πυκνά ανήμπορους να ‘κουνηθούμε’, αιχμάλωτους στη φυλακή των ΄not good enough’, μην ξέροντας πως να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο.
Άκου όμως και αυτό!
Καταδικάζουμε τον εαυτό μας ισόβια, για κάτι που που συχνά είναι έξω από τον έλεγχο μας, και παραμένουμε σε αυτή τη φυλακή, ενώ παράλληλα είμαστε οι μόνοι που έχουμε τα κλειδιά για να βγούμε από εκεί.
Για να καταλάβεις τι εννοώ κάνε ένα γρήγορο check-in στα παρακάτω:
Τι δεν είναι υπό τον έλεγχο μου;
- το σωματότυπο μου, τα γονίδια μου, και ο μεταβολισμός που κληρονόμησα
- η γνώμη που έχουν οι άλλοι για έμενα
- τα γούστα ή/και τα κόμπλεξ των άλλων ανθρώπων (υποκειμενικότητα)
- πολλές φορές η σύγκριση (‘δεν το επιδιώκω, αλλά συγκρίνω υποσυνείδητα΄- προς το παρόν)
Τι είναι υπό τον έλεγχο μου;
- πως επιλέγω να διαχειριστώ την ‘κληρονομία’ μου (άσκηση, διατροφή, φροντίδα, πιθανώς μια αλλαγή αν το κρίνω αναγκαίο). Για αυτό, συμβουλέψου ειδικό ψυχικής υγείας!
- η γνώμη που έχω εγώ για το σώμα μου (αποδοχή των ατελειών μου, αγάπη προς τα ψεγάδια μου), και το πώς αντιδρώ στις απόψεις των άλλων για εμένα (‘ευχαριστώ, δε θα πάρω’)
- τι επιλέγω να κάνω με αυτή τη ‘σύγκριση’ και πόσο της επιτρέπω να με επηρεάζει
- το πως ορίζω την προσωπική μου αξία (με μεζούρες, και μονάδες μέτρησης βάρους, ή με πιο εσωτερικά στοιχεία όπως η ποιότητα του χαρακτήρα μου ή/και, το βάθος της ψυχή μου;
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα πεις ‘ντρέπομαι για το σώμα μου’, αναρωτήσου μήπως τελικά η ντροπή που νιώθεις, είναι υπό τον έλεγχο σου, περισσότερο από όσο νομίζεις;
Επίσης, σε ότι αφορά τον προβληματισμό σου “περι παραλίας” κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου:
‘Για ποιο λόγο πάω στην παραλία’;
Πάω στην παραλία για να κάνω μπάνιο, για να απολαύσω τον ήλιο, για να με δουν, για να κάνω γνωριμίες; Ποιος είναι ο στόχος μου;
Τι είναι η παραλία για εμένα; Τι συμβολίζει;
Μήπως με νοιάζει πιο πολύ η παραλία παρά η θάλασσα; Μήπως πάω εκεί δηλαδή πιο πολύ για επιβεβαίωση ή/και προβολή, όπως όταν πάω σε ένα μπαρ;
Αν η παραλία ήταν άδεια από κόσμο θα αγχωνόμουν ακόμα για το πως δείχνω;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται:
‘Πως θα βγω έτσι στην παραλία;’
Σκέψου:
Έτσι πως;
Πως σε χαρακτηρίζεις;
Τι είσαι για εσένα;
Αν για παράδειγμα είσαι “τα κιλά σου”, ναι θα δυσκολευτείς, και θα δυσκολεύεσαι σε οποιοδήποτε βάρος, ακόμα και αν είσαι στο “ιδανικό” σου.
Αν όμως είσαι όμως, άνθρωπος, με αισθήσεις, με επιθυμίες, με όνειρα, τότε κανένα γραμμάριο και καμία εξωτερική εμφάνιση δεν είναι αρκετά για να επισκιάσουν τη μοναδικότητα σου , και αυτο-αξία σου!
Επομένως, την επόμενη φορά που θα ντραπείς να βγεις στην παραλία, πάρε μια βαθιά ανάσα, θυμήσου ποιος είσαι, ‘ξεσκόνισε’ από πάνω σου οποιαδήποτε στίγματα, ταμπέλες, η στερεότυπα σε κρατούν από το απολαύσεις, και πήγαινε περήφανα και με αυτοπεποίθηση στην παραλία. #γιατίτοαξίζεις
Να θυμάσαι πως όταν αγαπάμε το σώμα μας, ακόμα και όταν αυτό δε δείχνει ακριβώς όπως θέλουμε, τότε είνα που αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας! Εσύ και μόνο εσύ έχεις τη δύναμη να ορίσεις την εμφάνιση σου, και όχι το αντίστροφο!