Πατέρας – Κόρη: η σχέση τους και οι διατροφικές διαταραχές – Ίρις Καλπούζου

Πατέρας-Κόρη diatrofi iris kalpouzou site banner

Πατέρας – Κόρη. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε πατέρας με κόρη για τις διατροφικές διαταραχές. Γράφει η Ίρις Καλπούζου – Ψυχολόγος.

1) Από το γυμνάσιο, το 30-50% των Αμερικανών κοριτσιών…

λένε ότι αισθάνονται πολύ λίπος και 20-40% κάνουν δίαιτα. Πολλές ξεκινούν πριν από την ηλικία των 10 ετών. Μέχρι το γυμνάσιο, το 40-60% των κοριτσιών αισθάνονται υπέρβαρα και προσπαθούν να χάσουν βάρος.

2) Τα νεαρά κορίτσια λένε ότι φοβούνται περισσότερο να γίνουν παχιά…

από το να νοσήσουν από καρκίνο, να γίνει πυρηνικός πόλεμος ή να χάσουν τους γονείς τους.

3) Το μέσο μοντέλο στον κόσμο της μόδας ζυγίζει…

23% λιγότερο από τη μέση γυναίκα.

4) Η μέση ηλικία για την έναρξη των διατροφικών διαταραχών είναι κατά την εφηβεία.

Η αυτοεκτίμηση τόσο για τα κορίτσια όσο και για τα αγόρια είναι πιο ισχυρή στην παιδική ηλικία. Όμως πέφτει και στα δύο φύλα κατά την εφηβεία. Η πτώση είναι πολύ πιο απότομη για τα κορίτσια, από την ηλικία των 12 ετών και έπειτα.

5) Σε μια έρευνα των κοριτσιών εργατικής τάξης, μεταξύ δημοτικού και λυκείου…

το 69% ανέφερε ότι οι εικόνες περιοδικών επηρεάζουν την ιδέα τους για το τέλειο σχήμα σώματος. Το 47% ανέφερε ότι θέλει να χάσει βάρος λόγω των εικόνων που έβλεπε στο περιοδικό.

6) Πριν από την εφηβεία δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν κατάθλιψη από τα αγόρια. Επιπλέον, έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή από ότι τα αγόρια. Επίσης, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να επιχειρήσουν να προβούν σε αυτοκτονικό επεισόδιο από ότι τα αγόρια. Όμως, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να το πετύχουν.

7) Σε μια έρευνα, με 500 μητέρες εφήβων κοριτσιών…

διαπιστώθηκε ότι το νούμερο ένα resolution της Πρωτοχρονιάς για τις ίδιες  ήταν το χάσουν βάρος, ή να τρώνε λιγότερο. Παράλληλα, 22% από αυτές τις μητέρες εξέφρασαν τη φοβία τους, η κόρη τους να αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή, αναμεσα στις μεγαλύτερες ανησυχίες τους. Από την ίδια έρευνα μόνο το 16% των 500 εφήβων, ανησυχούσε για το αν θα αναπτύξει διατροφική διαταραχή ή όχι.

8) Τα στοιχεία από έρευνες σε οικογενειακά πλαίσια δείχνουν ότι…

τα σχόλια των αρσενικών μελών της οικογένειας, ενθαρρύνουν την ανάγκη για δίαιτα στις κόρες, ενώ το “πείραγμα” σχετικά με την εμφάνιση τους, συνδέεται  με αυξημένες προσπάθειες απώλειας βάρους στην εφηβεία.

9) Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας…

το 33-40% των ενήλικων γυναικών προσπαθούν να χάσουν βάρος κάποια στιγμή κατα τη διάρκεια της ζωή τους. Αυτό το γεγονός τροφοδοτείται από την κοινωνική αντίληψη που υποστηρίζει τα πολύ λεπτά ως τα ιδανικά στις γυναίκες. 

10) Τα κορίτσια με δραστήριους και εργατικούς μπαμπάδες, είναι πιο φιλόδοξα, πιο επιτυχημένα στο σχολείο, παρακολουθούν συχνότερα τα μαθήματα τους και είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν τη δική τους καριέρα.

Είναι επίσης λιγότερο εξαρτημένα, ξέρουν να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους. Τέλος, είναι λιγότερο πιθανό να συνάψουν σχέση ή/και να παντρευτούν κακοποιητικούς συντρόφους κάθε μορφής. 

5 βασικές συμβουλές για το πως μπορείς να βοηθήσεις την κόρη σου ως πατέρας μέσα από την σχέση σας: 

1) Να την ακούς.

Επικεντρώσου σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτό που σκέφτεται, πιστεύει, αισθάνεται, ονειρεύεται και κάνει η κόρη σου – παρά το πώς φαίνεται. Εξήγησε της πως το μέγεθος του σώματός μας είναι δεδομένο (το ύψος ή το χρώμα των μαλλιών μας) και η διαφορετικότητα είναι άκρως φυσιολογική.

Έχεις μεγάλη επιρροή στο πώς βλέπει η κόρη σου τον εαυτό της. Όταν την εκτιμάς για τον αληθινό εαυτό της, την βοηθάς να εκφράζεται ελεύθερα ψυχοσυναισθηματικά. Αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται έτσι ώστε να εκφράσει την προσωπικότητα της, και χρησιμοποιήσει άφοβα τα ταλέντα της.

2) Προτρέψτε την να αγαπήσει το σώμα της και να αποθαρρύνει τη δίαιτα.

Τα κορίτσια που μεγαλώνουν πρέπει να τρώνε συχνά και υγιή. Η δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών. Οι διαφημιστές ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να πείσουν τα νεαρά κορίτσια ότι δεν φαίνονται “σωστά”.

Πες στην κόρη σου ότι την αγαπάς για το ποια είναι. H αξία της δεν ορίζεται από την εξωτερική της εμφάνιση. Βοήθησε τη να ενισχύσει την αυτο-αξία της, αυτό θα τη βοηθήσει να αγαπήσει τον εαυτό της μέσα-έξω.

3) Σεβάσου τη μοναδικότητά της.

Δες την κόρη σου ως ολόκληρο άτομο, ικανό για οτιδήποτε. Βεβαιώσου ότι το γνωρίζει πως βλέπεις και αγαπάς όλα όσα είναι, αποδεχόμενος τη διαφορετικότητα της. Με το να σέβεσαι το χαρακτήρα της, της μαθαίνεις να σέβεται και η ίδια τόσο τον εαυτό της. Και επιπλέον, σέβεται τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό θα τη βοηθήσει να προάγει υγιείς συμπεριφορές, όπως είναι η οριοθέτηση.

4) Γίνε σωματικά ενεργός μαζί της.

Μπορείς να συμμετάσχετε μαζί σε ομαδικές δραστηριότητες.  Μελέτες δείχνουν ότι τα πιο ενεργά κορίτσια έχουν πατέρες που δραστηριοποιούνται  μαζί τους. Θυμήσου πως το καλύτερο παράδειγμα είσαι εσύ. Αν εσύ αγαπάς και σέβεσαι το σώμα σου, αυτό θα ενθαρρύνει και την ίδια. Θα μπορεί να φερθεί με σεβασμό και αγάπη προς στο δικό της σώμα. Βοηθήσε την να μάθει όλα τα υπέροχα πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα της.

Τα σωματικά ενεργά κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να δράσουν παρορμητικά (πχ. ανεπιθύμητη  εγκυμοσύνη), να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να ανεχτούν έναν καταχρηστικό σύντροφο.
5) Δείξε της πως εμπιστεύεσαι αυτήν και τις ικανότητές της!

Προέτρεψε τη να αγκαλιάσει το δυναμισμό της. Προήγαγε τη σημαντικότητα της ισότητας μεταξύ των φύλων. Αυτό θα το μάθει μέσα από την ποιότητα των σχέσεων που εσύ ο ίδιος συνάπτεις. Μπορείς επίσης να συνεργαστείς με άλλους γονείς, εντός ή εκτός του σχολείου. Μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες κατά της βίας των γυναικών, τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης, και την πορνογραφία.

Με το μοιράζεσαι τη δέσμευσή σου προς την κοινωνία, βάζοντας και εσύ το δικό σου λιθαράκι, προάγεται έτσι την σωστή ανδρική συμπεριφορά.  Αποτελείς το πρώτο της και σημαντικότερο πρότυπο για τις μελλοντικές τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Κάνοντας τη να νιώθει περίσσια ασφάλεια, δε θα αναζητήσει ενδόμυχα σχέσεις που τροφοδοτούν τις ανασφάλειες της.

Επικοινωνία με τον συντάκτη