Πόσα χρώματα έχει η ζωή; – Σοφία Βάσο

xromata-zoi-vasso

Τα χρώματα της ζωής – γράφει η Σοφία Βάσο.

Όλοι οι άνθρωποι πέφτουν κατά καιρούς θύματα γνωστικών διαστρεβλώσεων.

Δηλαδή, παράλογων και υπερβολικών προτύπων σκέψης που στρεβλώνουν, συνήθως με αρνητικό τρόπο, την ικανότητα αντίληψης και επεξεργασίας των πληροφοριών.

Μία συνήθης γνωστική διαστρέβλωση είναι ο ασπρόμαυρος τρόπος σκέψης.

Το άτομο σκέφτεται διχοτομημένα: «Τα θέλω όλα ή τίποτα», «Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο». Αυτή η νοοτροπία εμποδίζει το άτομο από το να δει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι: περίπλοκος, με διαφοροποιήσεις και πολύχρωμος. Το να βλέπεις τον κόσμο μόνο ως μαύρο και άσπρο, μπορεί αρχικά να σε βοηθάει να τον απλοποιήσεις. Αλλά είναι εξουθενωτικό, καταλήγει σε σκαμπανεβάσματα της ψυχικής σου υγείας και σε κάνει να χάνεις την πολυπλοκότητα της ζωής. Χάνεις δηλαδή, τα χρώματα που υπάρχουν στη ζωή καθημερινά.

Εάν σου ακούγεται γνώριμος αυτός ο τρόπος σκέψης, παρακάτω μπορείς να δεις αναλυτικά πως σε επηρεάζει και σου στερεί χρώματα:

  • Επιδρά αρνητικά στις σχέσεις σου

Η συνεχής εναλλαγή καλού-κακού είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για οποιαδήποτε σχέση. Σε καθιστά αδύναμο να χτίσεις βαθύτερους δεσμούς αφού υπονομεύει την οικειότητα και την εμπιστοσύνη.

  • Βλάπτει την αυτό-εικόνα σου

Όταν σκέφτεσαι με διττούς όρους, είτε γίνεσαι επικριτικός προς τον εαυτό σου είτε αρνείσαι να δεις τα ελαττώματά σου. Αυτό σε αποτρέπει από την πραγματική ψυχική ανάπτυξη και αυτο-συμπόνια.

  • Αποτρέπει την επιτυχία

Στον χώρο εργασίας υπάρχουν καλές, κακές και ουδέτερες μέρες, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής. Εάν σκέφτεσαι διχοτομημένα, αναπτύσσεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την επιτυχία και την αποτυχία.

  • Αλλάζει το πώς σκέφτεσαι

Ο ασπρόμαυρος τρόπος σκέψης αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Σταδιακά σε κάνει να χάνεις σημαντικές διαφοροποιήσεις.

  • Ίσως σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο

Εάν ο διχοτομημένος τρόπος σκέψης σε κάνει να νιώθεις δυσφορία και δυσκολεύει τις σχέσεις σου, τότε μπορεί να υποφέρεις από κάποια διαταραχή προσωπικότητας ή διάθεσης.

Παρακάτω θα βρεις 4 τεχνικές αυτοβοήθειας για να έχεις όλα τα χρώματα:

(*Εάν αυτή η διπολικότητα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις, την διάθεση και την ψυχική σου υγεία, μην διστάσεις να επισκεφθείς κάποιον ειδικό!)

1. Αναγνώρισέ το

Εξέτασε προσεκτικά τις σκέψεις σου, παρατήρησε ποιες διχοτομημένες εκφράσεις χρησιμοποιείς και άλλαξέ τες με περισσότερο ουδέτερες λέξεις.

2. Ξεχώρισε αυτό που κάνεις από αυτό που είσαι

Όταν εξισώνεις τις πράξεις και την επίδοσή σου με την γενική σου αξία, γίνεσαι ευάλωτος στον ασπρόμαυρο τρόπο σκέψης.

3. Έχε επιλογές

Για να ξεφύγεις από τον διττό τρόπο σκέψης, σκέψου και κατάγραψε όσες περισσότερες επιλογές μπορείς να σκεφτείς για το θέμα που σε απασχολεί.

4. Υπενθύμισε στον εαυτό σου την πραγματικότητα

Όταν νιώθεις να παραλύεις, πες στον εαυτό σου «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λύσω αυτό το πρόβλημα» ή «Έχουμε και οι δύο εν μέρει δίκιο».

Ο ασπρόμαυρος τρόπος σκέψης σε απωθεί από την συνθετότητα και τον πλούτο της ζωής.

Παραδόξως, η αβεβαιότητα σε βοηθάει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, όχι άσπρα ή μαύρα, ούτε καν γκρι, αλλά ως ένα εκθαμβωτικό ουράνιο τόξο.

Επικοινωνία με τον συντάκτη