Η σχέση με έναν νάρκισσο  – Μαρία Τσούτση

sxesi-narkissos-tsoutsi

Η σχέση με έναν νάρκισσο – γράφει η Ψυχολόγος Μαρία Τσούτση.

Καθρέφτη καθρεφτάκι του – Όχι άλλο 

Ας  τα πάρουμε από την αρχή. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσος ήταν ένας γοητευτικός νεαρός άνδρας που ερωτεύτηκε την αντανάκλαση του στο νερό μιας λίμνης. Στην προσπάθειά του να αγκαλιάσει το αγαπημένο του είδωλο, πνίγηκε.

Αυτό σου φαίνεται απλά ένας μύθος; Κι όμως τον νάρκισσο τον ξέρεις.

Είναι ο τύπος ανθρώπου που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα τον εαυτό του. Έχει ιδιαίτερα διογκωμένη αίσθηση αυτοαξίας. Απαιτεί από τον περίγυρό του να συμβαδίζει με τις δικές του επιθυμίες παραβλέποντας πλήρως τα θέλω των άλλων θεωρώντας τα υποδεέστερα.

Γενικότερα, ο ναρκισσιστής έχει μεγάλες προσδοκίες αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Απαιτεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και της φροντίδας. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί και να θυματοποιείται για να το πετύχει. Η υπερβολική επικέντρωση στον εαυτό του και η αφοσίωση στην εξιδανικευμένη εικόνα του που έχει πλάσει ευλαβικά τον αποκλείει από το να επιδείξει την παραμικρή ένδειξη συμπόνιας, ενσυναίσθησης και κατανόησης.

Ανεξάρτητα από το είδος ναρκισσισμού (μεγαλεπήβολος ή ευάλωτος) που επιδεικνύει…

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν μηχανισμό που τον προστατεύει από την αποκάλυψη των συναισθημάτων ντροπής, ανασφάλειας και αμφιβολίας που τον κατατρέχουν.

Άμεση απόρροια αυτού είναι οι προβληματικές σχέσεις που δημιουργεί καθώς δεν μπορεί να εστιάσει, να δοθεί και να εμβαθύνει σε κανέναν άλλον. Για την ακρίβεια κανένα άλλο άτομο δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετό, να προσφέρει αρκετά ή να κάνει έναν νάρκισσο ευτυχισμένο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που μπορεί να καταβάλει.

Πώς όμως καταλήγουμε να συναναστρεφόμαστε με έναν τέτοιον άνθρωπο;

Στην αρχής μιας σχέσης, οποιουδήποτε είδους, ο νάρκισσος είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του. Είναι γοητευτικός, ασκώντας μια ασυνήθιστα έντονη έλξη προς το πρόσωπό του. Έτσι, πριν να αποκαλυφθεί το πραγματικό του πρόσωπο, μας έχει ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον. Πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε έχουμε γίνει θύμα του.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης, μας καθιστά ένα τέλειο θύμα για τον απόλυτο φάρο της υπερβολικής αυτο-αγάπης.

Η μειωμένη αξία που δίνουμε στον εαυτό μας, η χαμηλή αυτοπεποίθησή μας και η επιθυμίας μας να καλύψουμε- ανεπιτυχώς- τις ανάγκες του άλλου μας κάνει ευάλωτους στη συναισθηματική χειραγώγηση.

Ξαφνικά σαν να χάνουμε τον εαυτό μας. Αισθανόμαστε ότι κάποιος άλλος κινεί τα νήματα των συναισθημάτων και των αντιδράσεών μας. Αρχίζουμε να πιστεύουμε πως όσα μας επιρρίπτει ο νάρκισσος φίλος/σύντροφός μας είναι αληθή. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για την ορθότητα της σκέψης μας αλλά και της συμπεριφοράς μας. Μας έχει πείσει πως εμείς έχουμε κάποιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Εμείς ψάχνουμε μανιωδώς να βρούμε την πηγή του κακού, την ίδια στιγμή που εκείνος ζει το απόλυτο όνειρο της διαρκούς προσοχής. Ως πότε; 

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται κάπως οικεία…

Μάλλον βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή. Μην επιτρέψεις άλλο αυτή τη συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση. Άκου τα συναισθήματα σου και δες τα πράγματα καθαρά. Αναπτέρωσε το ηθικό σου, εξοπλίσου με όση αυτοπεποίθηση διαθέτεις και διεκδίκησε  το χώρο και την χαμένη αξιοπρέπειά σου. Μην ξεχνάς, μπορείς πάντα να αποσύρεις τη δύναμη που έχεις δώσει σε κάποιον.

Επικοινωνία με τον συντάκτη