Σώμα: σχέση αγάπης ή μίσους; – Ίρις Καλπούζου

soma-agapi-misos-kalpouzou

Η σχέση με το σώμα σου είναι από τις κυρίαρχες όλης της ζωής σου.

Αν υπάρχει ντροπή, μίσος, ανησυχία και φόβος, αυτό θα κάνει και όλη σου την ζωή δύσκολη. Η Ίρις Καλπούζου, απαντά και εξηγεί τι πάει στραβά στη σχέση με το σώμα μας και πως να την βελτιώσουμε.

Ντρέπομαι για το σώμα μου αλλά δεν το ξέρει κανείς. Διαρκώς ανησυχώ πως θα δουν τα ψεγάδια μου. Μπορώ να κρυφτώ;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, και να νιώθεις απογοήτευση από το είδωλό σου.

Η ντροπή -shaming- είναι ένα πάρα πολύ κοινό συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι, το έχουν αισθανθεί. Σε ό,τι αφορά μάλιστα το γυναικείο φύλο, το σχήμα του σώματος τους και το βάρος τους αποτελεί νο.1 πηγή ντροπής. Με τον όρο, “ντροπή” εννοόυμε την αίσθηση ότι κάτι πάει στραβά πάνω μας και πρέπει να το διορθώσουμε για να είμαστε αποδεκτοί και να μας αγαπούν. Ως εκ τούτου, συνδέουμε αυτό που μας κάνει να νοιώθουμε ντροπή με την ανάγκη μας να πάρουμε αγάπη, ασφάλεια και ευτυχία, που τόσο βαθιά επιθυμούμε. Επιπλέον, το “body shame” συνδέεται με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Σε κάνει να θέλεις να “κρυφτείς” αρχικά από το περιβάλλον σου. Αυτό σε οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές τάσεις, όπως η έλλειψη επικοινωνίας, η απομόνωση, η “φαγητοφυλακή”, και η εγκατάλειψη σημαντικών για εσένα δραστηριοτήτων.

Μήπως πριν περιθωριοποιήσεις τον εαυτό σου, να αναρώτηθεις πρώτα τι σε έκανε να αισθάνεσαι τόση ντροπή για το σώμα σου;

EXTRA TIP

Να θυμάσαι πως με το να λες “ντρέπομαι για το σώμα μου” σε δυσκολεύει να το περιποιηθείς και να το φροντίζεις.

Αντί αυτού, δοκίμασε την φράση: “Η ντροπή είναι κάτι έξω από εμένα, δεν ανταποκρίνεται στο σώμα μου, ούτε του αξίζει. Το σώμα μου αξίζει αγάπη, αποδοχή και συμπόνια”.

Στα social media όλοι είναι γυμνασμένοι και αδύνατοι. Πως γίνεται να μην επηρεάζομαι;

Βλέπουμε καθημερινά να γίνεται κριτική στα μέσα ενημέρωσης για το σχήμα του σώματος ή το πάχος. Εκεί, προωθείται μια εικόνα λεπτών ατόμων, που ‘είναι’ υγιείς και χαρούμενοι, ενώ οι πιο γεμάτοι, λυπημένοι και μόνοι. Eίναι λοιπόν γεγόνος, πως τα social media επηρεάζουν και αυτο είναι αντικείμενο διάφορων μελετών, σε σχέση με την τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω απ’ την εικόνα του σώματος. Στόχος της να παρουσιάζει το ωραίο, ως κάτι αντικειμενικό, ιδανικό, άπιαστο και άμεσα συνδεδεμένο με την αυτοαξία, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου. Δημιουργείται έτσι, μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού σε επίπεδο εμφάνισης.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο: τα αψεγάδιαστα, τέλεια γυμνασμένα κορμιά που φιγουράρουν στο Instagram, δεν ανταποκρίνονται στο μέσο ανθρώπο και σίγουρα δεν προωθούν μία υγιή εικόνα για το σώμα μας. Επομένως, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όσα βλέπουμε στην οθόνη του κινητού μας, δεν είναι παρά για μία στυλιζαρισμένη και φιλτραρισμένη πραγματικότητα.

EXTRA TIP

Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, όμως μπορούμε να επιλέξουμε συνειδητά τα προφίλ που επιθυμούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας. Ας παρατηρήσουμε τις σκέψεις και απόψεις μας περί αυτών και το πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επηρεαστεί από αυτά.

Οι άντρες θέλουν να είναι ‘μεγαλύτεροι’ και οι γυναίκες ‘μικρότερες’ σε μέγεθος. Γιατί;

Σε αυτό οφείλεται η θεωρία της εξέλιξης, και της φυσικής επιλογής. Τα παλαιότερα χρόνια, είθισται οι άντρες να πρέπει να είναι σωματικά πιο δυνατοί (πέραν της μυικής τους μάζας, σε σχέση με τις γυναίκες, λόγω επιπλέον τεστοστερόνης) για να είναι πιο αποτελεσματικοί με την επίθεσή τους απέναντι στον “εχθρό” (είτε αυτό αφορούσε την προστασία της οικογενειάς τους, είτε την εύρεση τροφής) καθώς ήταν αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για να βρουν και να μεταφέρουν την “τροφή” στο σπίτι. Η γυναίκα (την οποία ήθελαν μικροκαμωμένη για να έχει περιορισμένες θρεπτικές ανάγκες λόγω ύψους/ βάρους) αναλάμβανε το φαγητό, καθώς ο ρόλος της ήταν η ανατροφή των παιδιών και τα οικιακά, αποκλειστικά.

Στη συνέχεια αυτό επικράτησε εξελικτικά, οι γυναίκες ονομάστηκαν “αδύναμο φύλο” και οι άντρες το “δυνατό φύλο”. Κάπως έτσι σχηματίστηκαν και κυριάρχησαν στην πορεία τα “πρότυπα ομορφιάς” που θέλουν τις γυναίκες μικρόσωμες και λεπτές, και τους άντρες μεγαλόσωμους και μυώδεις…

Και κάπου εδώ έρχεται το Photoshop… διότι η πραγματική ζωή, και οι άνθρωποι που κυκλοφορούν γύρω μας, είναι γεμάτοι διαφορετικότητα και αντιθέσεις εκ φύσεως, καθώς η ομορφία είναι τόσο υποκειμενική και ποικιλόμορφη!

TIP

Μήπως είναι καιρός να απενοχοποιηθείς από αυτά τα στερεότυπα, και να αγκαλιάσεις τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα σου;

Πως γίνεται μερικοί να αγαπούν το σώμα τους; Δεν έχουν ατέλειες;

Πολλοί από μας βρίσκουμε το σώμα μας απωθητικό, θα θέλαμε να είναι κάπως διαφορετικό. Η εικόνα του σώματος επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση μας, είναι σημαντικό λοιπόν να αναρωτηθούμε: πότε αρχίσαμε να βλέπουμε το σώμα μας αρνητικά,  και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο (π.χ. “όταν ήμουν μικρό παιδί γιατί δε με απασχολούσε, τι πήγε στραβά;”).

Στην πραγματικότητα, αρχίσαμε να βλέπουμε το σώμα μας ως κάτι αρνητικό και μη αγαπητό από τη στιγμή μου “μάθαμε” να το βλέπουμε ως ένα “ξένο” κομμάτι πάνω μας.  Έπαψε δηλαδή να είναι ενιαίο σύνολο, μέρος του εαυτού μας. Μην ξεχνάς, η εικόνα του σώματος σου στον καθρέφτη δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει η λέξη, “μία εικόνα”. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα του σώματος μας, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε το ίδιο μας το σώμα. Απομακρυνόμαστε από την ανάγκη να μας “διορθώσουμε”. Αρχίζουμε να ξαναβλέπουμε σταδιακά το σώμα μας ως ολόκληρο, προσφέροντας του  περισσότερη φροντίδα και προσοχή, αποδοχή, και αγάπη.

Κάτι ακόμη! Σκέψου το σώμα σου με τον τρόπο που σκέφτεσαι τα άτομα που αγαπάς. Μπορεί να μην είναι αψεγάδιαστο, όπως και οι άνθρωποι που αγαπάς, αλλά είναι πολύτιμο και αξίζει να του συμπεριφέρεσαι με αγάπη και σεβασμό.

Εν κατακλείδι, αγαπώ το σώμα μου σημαίνει αποδέχομαι τις ατέλειες μου!

TIP

Βοηθά η θετική αυθυποβολή! Επανέλαβε καθημερινά:

“Έχω ένα ξεχωριστό σώμα, που είναι δικό μου, ιδιωτικό, μοναδικό. Δεν είναι τέλειο, αλλά νιώθω ασφάλεια μέσα σε αυτό, γιατί είναι το σπίτι μου. Εκεί μένω, εκεί κοιμάμαι και ξυπνάω, εκεί τρώω, εκεί στηρίζομαι.”

“Σώμα μου, σε ευχαριστώ τόσο πολύ γι’αυτό.”

Επικοινωνία με τον συντάκτη