Self-care: Οδηγίες χρήσης- Νάντια Σπαθοπούλου

self-love-spathopoulou

Self-care τώρα! Η Νάντια Σπαθοπούλου έγραψε μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις τώρα κιόλας να βάλεις το self care στη ζωή σου!

Έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα πράγματα που τρέχουμε να προλάβουμε κάθε μέρα δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική μας ευτυχία και ευεξία;

Όταν τα αμελούμε αυτά, περνάμε στον εαυτό μας και τους άλλους το μήνυμα ότι δεν το αξίζουμε και τόσο, δεν δίνουμε σημασία στο self-care μας.

Αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να μοιάζει το self-care.

Διάλειμμα

Self-care είναι η παύση. Όταν επιλέγουμε να κάνουμε διαλείμματα ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας, φαίνεται πως αποδίδουμε καλύτερα. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει από το στρες και την κούραση. Αυτό είναι Self-care. Είναι καλό να επιλέξουμε κάτι που μας είναι ευχάριστο χωρίς το σκοπό του να είναι απαραίτητα παραγωγικό. Για παράδειγμα, μπορούμε να χαιδέψουμε το κατοικίδιο μας, να επικοινωνήσουμε με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, να κάνουμε έναν περίπατο, να παίξουμε ένα παιχνίδι με το παιδί μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Οτιδήποτε λειτουργεί για εμάς.

Ξεκούραση

Self-care είναι ο χρόνος ανάπαυσης.Ο επαρκής και πόσο μάλλον ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ευερεθιστότητά μας και στην παραγωγικότητά μας. Χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι για τις συνθήκες του σωστού ύπνου και αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να απευθυνθούμε σε ειδικό. Γενικά, είναι καλό να ξέρουμε τι ξεκουράζει το σώμα και το πνεύμα μας και να προσπαθούμε να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό πρόγραμμα μας. Το self-care είναι όλη μέρα απαραίτητο.

Διατροφή

Self-care είναι η υγιεινή διατροφή. Το να βλέπουμε το φαγητό ως μέσο για να ρυθμίσουμε τη διάθεση μας δεν είναι τόσο υγιές. Φροντίζουμε τον εαυτό μας επιλέγοντας τροφές που είναι ωφέλιμες και που μας αρέσουν. Τροφές που μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας. Μας δίνουμε όμως και την άδεια που και που να φάμε κάτι που ίσως δεν είναι και το πιο υγιεινό εάν αυτό θέλουμε, χωρίς να απαγορεύουμε και να στερούμαστε τροφές. Επιπλέον, καλό είναι να προετοιμάζουμε όσο μπορούμε τα γεύματα και τα σνακ μας για τις επόμενες μέρες και να μην τα παραλείπουμε. Έτσι φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμες τις επιλογές που επιθυμούμε. Έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε το σώμα μας και να του προσφέρουμε τροφή όταν το χρειάζεται.

Όρια

Self-care είναι όταν αναγνωρίζουμε ποια είναι τα όρια μας. Όταν ξέρουμε πόσα μπορούμε και πόσα θέλουμε να αντέξουμε. Όταν προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ρίξουμε τους ρυθμούς μας ώστε να μην ξεπεράσουμε αυτά τα όρια.

Επίσης, όρια θέτουμε και στους γύρω μας. Επιλέγουμε ποιες συμπεριφορές επιτρέπουμε και ποιες όχι. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να το εκφράσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχουν συνέπειες. Δεν είναι κακό, ίσα ίσα που είναι και απαραίτητο ως φροντίδα εαυτού. Έτσι δείχνουμε στους άλλους πώς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται.

Προκλήσεις

Self-care είναι το να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα μας. Να αφιερώνουμε χρόνο στο να σκεφτούμε τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα σε μια κατάσταση που μας φέρνει δυσφορία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο κάποιες φορές. Να κάνουμε μια συζήτηση που αποφεύγουμε. Να ξεκινήσουμε κάτι με το φόβο ότι μπορεί και να αποτύχουμε. Να πάρουμε ρίσκα. Λέμε ναι στις προκλήσεις γιατί μέσα από αυτές μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε, έχουμε βγει κερδισμένοι γιατί τολμήσαμε.

Προσωπικός χρόνος

Self-care είναι το να μένουμε μόνοι μας με τις σκέψεις μας. Να κάνουμε την αυτο-παρατήρηση μας, να συζητάμε με τον εαυτό μας – μιλώντας με συμπονετικό ύφος πάντα. Να αποτυπώνουμε αυτά που νιώθουμε και σκεφτόμαστε γράφοντας ή μέσω κάποιας δημιουργικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Να μαθαίνουμε τον εαυτό μας και να θέλουμε να του κρατάμε συντροφιά.

Ψυχοθεραπεία

Self-care είναι το να κάνουμε στον εαυτό μας το δώρο της ψυχοθεραπείας. Να επενδύσουμε σε αυτή τη διαδικασία η οποία αποτελεί η ίδια κομμάτι της αυτο-φροντίδας αλλά θα μας βοηθήσει και στο να εφαρμόσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια αυτού του παζλ.

Επικοινωνία με τον συντάκτη