Self-Care: Τι είναι; – Νάντια Σπαθοπούλου

selfcare-spathopoulou

Self-Care και όλες οι βασικές πληροφορίες για το hot trend από την Νάντια Σπαθοπούλου (Ψυχόλογο-Ψυχοθεραπεύτρια).

Αναμφίβολα το self-care έχει γίνει τόσο δημοφιλές που πλέον μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται και μόδα. Όλοι μιλάνε γι’ αυτό, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, γυμναστές, influencers, φίλοι, περιοδικά, διαφημίσεις προϊόντων. Έχουμε καταλάβει όμως τι είναι; Το χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ένα παράδειγμα που θα βοηθήσει!

Ένα ωραίο παράδειγμα είναι τα κατοικίδιά μας. Αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη φροντίδα του σώματος και των αναγκών τους, όπως το παιχνίδι, τα χάδια, ο ύπνος, στο να χαζεύουν από το παράθυρο χωρίς να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Με άλλα λόγια, η αυτο-φροντίδα είναι ένας τρόπος να θρέψουμε την ψυχή μας ώστε να νιώθουμε γεμάτοι. Έτσι, θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας.

Τι θεωρείται self-care και τι όχι;

Δεν υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας. Είναι κάτι υποκειμενικό. Και αυτό πολύ απλά γιατί ο ένας είναι διαφορετικός από τον άλλον. Είναι αδύνατο να φροντίζουν όλοι τον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο και τους γεμίζουν τα ίδια πράγματα. Οπότε ας μη νιώθουμε άσχημα αν βλέπουμε ότι self-care για κάποιον στο ίνσταγραμ είναι το να χαλαρώσει με ένα ζεστό αφρόλουτρο στην μπανιέρα υπό το φως των κεριών και η ιδέα αυτή δε μας ενθουσιάζει. Δεν είναι κακό να πάρουμε έμπνευση, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να πειραματιστούμε. Δοκίμασε και ανακάλυψε τι δουλεύει για εσένα και τι όχι – αν δεν ξέρεις ήδη. Είναι και ένας καλός τρόπος να γνωριστούμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνο και γιατί όχι και προγραμματισμό από την πλευρά μας. Να προνοήσουμε ώστε να ενσωματώσουμε τις δραστηριότητες αυτο-φροντίδας μέσα στην καθημερινή μας ζωή.

Πώς θα καταλάβω αν αυτό που κάνω είναι σπατάλη χρόνου ή όντως self-care;

Ένας καλός οδηγός μπορεί να είναι ο σκοπός για τον οποίο κάνουμε κάτι και το συναίσθημα που νιώθουμε κατά τη διάρκεια και έπειτα.

Μας χαλαρώνει;

Μας εμπνέει;

Μας κάνει να απολαμβάνουμε το παρόν;

Μας προσφέρει τροφή για σκέψη;

Παράδειγμα: Στο διάλειμμα από τη δουλειά επιλέγω να ασχοληθώ με το κινητό μου και τα social media μέχρι να τελειώσει ο χρόνος μου.

Τι παίρνω από αυτό;

Νιώθω ότι ενημερώνομαι για κάτι που μου είναι χρήσιμο;

Νιώθω ότι ξεκουράζομαι ώστε να καταφέρω να αντέξω στην πίεση της εργασίας μου;

Τι συναισθήματα και τι σκέψεις μου πυροδοτεί;

Για ποιο σκοπό το κάνω; Επειδή βαριέμαι και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω; Επειδή με χαλαρώνει;

Τι έχω ανάγκη αυτή τη στιγμή και τι μπορώ να κάνω για να το προσφέρω στον εαυτό μου;

Επομένως δεν έχει να κάνει τόσο με το τι κάνουμε ακριβώς, αλλά με το τι παίρνουμε από αυτό και με το αν μας δίνει την αίσθηση ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας και όχι το αντίθετο.

Γιατί το self-care είναι τόσο σημαντικό όμως;

Όταν αφήνουμε επανειλημμένα τον εαυτό μας να εκτίθεται στο στρες χωρίς να του επιτρέπουμε να εκτονωθεί, να ευχαριστηθεί, να δημιουργήσει, να κάνει ένα διάλειμμα από όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα στη μέρα, τότε αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και για την ψυχική μας υγεία.

Πώς εξελίχθηκε αυτό για σένα την τελευταία φορά που αμέλησες να φορτίσεις τις μπαταρίες σου;

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι τον αγαπάω αρκετά ώστε να θέλω να αφιερώσω χρόνο σε αυτόν. Self-care, self-love! Και αν νιώθω ότι δεν τον αγαπώ, ένα καλό βήμα για να καλλιεργηθεί αυτή η αγάπη είναι να βρω τρόπους να τον φροντίσω.

Επιπλέον, η αυτο-φροντίδα μπορεί να είναι και μια προέκταση της αγάπης μας προς τους άλλους. Δηλαδή, φροντίζω τον εαυτό μου και κάνω ό,τι χρειάζεται όχι μόνο για να μπορέσω να λειτουργήσω αλλά και για να μπορέσω να είμαι εκεί για τους άλλους με τον καλύτερο τρόπο. Όπως λένε και οι οδηγίες μέσα στο αεροπλάνο, σε περίπτωση ανάγκης πρώτα φοράμε τη μάσκα οξυγόνου εμείς οι ίδιοι και μετά τη φοράμε στο παιδί μας. Ακόμα, βάζοντας σε προτεραιότητα τη φροντίδα του εαυτού μας, μπορεί να αποτελέσουμε πρότυπο και για τους γύρω μας ώστε να υιοθετήσουν κι εκείνοι έναν παρόμοιο τρόπο σκέψης που θα τους ωφελήσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα παιδιά τα οποία μας μιμούνται. Θα μεγαλώσουν έχοντας τη φροντίδα του σώματος και της ψυχής τους δεδομένη.

Επομένως, το self-care είναι η αυτο-προστασία μας. Είναι μια συνεχής διαδικασία φροντίδας του εαυτού μας, με όποιον τρόπο λειτουργεί για εμάς. Κάνοντας είτε κάτι πολύ απλό είτε κάτι πιο συναρπαστικό. Κάτι που καλό είναι να προσπαθούμε να ενσωματώνουμε στο πρόγραμμα μας ανάμεσα σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον εαυτό μας ότι τον αγαπάμε. Μακάρι τέτοια πράγματα να γίνονται μόδα και να αντέχουν στο χρόνο.

Επικοινωνία με τον συντάκτη