Self-care μετ’εμποδίων. Η Νάντια Σπαθοπούλου εξηγεί γιατί μερικές φορές παρά την προσπάθειά σου, δεν τα καταφέρνεις με την αυτο-φροντίδα;
Έχουμε καταλάβει ότι η αυτο-φροντίδα είναι σημαντικό κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Χρειάζεται να στρέφουμε την προσοχή μας προς τις ανάγκες μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Αυτό μας προστατεύει από τη συνεχή έκθεση στο στρες και από τις πιθανές σοβαρές συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν.
Τι γίνεται όταν έχω όλη την καλή διάθεση να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου αλλά σκοντάφτω σε εμπόδια; Τι κάνω λάθος;
Για αρχή, μην τα παρατάς! Και μη θυμώνεις με τον εαυτό σου!
Όταν προσπαθείς να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια, χρειάζεται επιμονή και επανάληψη. Και ναι αυτό ισχύει ακόμα και όταν αυτή η συνήθεια σχετίζεται με μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Η δυσκολία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη.
Προτεραιότητες
Πολλοί έχουμε μεγαλώσει μαθαίνοντας να υπηρετούμε και να ευχαριστούμε μόνο τους άλλους. Ίσως δε μας περνάει καν από το μυαλό ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να βάλουμε τον εαυτό μας πάνω από τις ανάγκες των άλλων. Πώς λοιπόν ξαφνικά σήμερα να το αλλάξουμε αυτό χωρίς να νιώσουμε ενοχές ή χωρίς να μας φανεί ξένο; Ειδικότερα σε μέρες που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος και πρέπει να διαλέξουμε. Τότε, το πιθανότερο είναι ότι θα δώσουμε προτεραιότητα στους άλλους και μάλιστα χωρίς πολλή σκέψη. Είναι όμορφη κίνηση εκ μέρους μας, αλλά το να παραμελήσουμε τις δικές μας ανάγκες για τους άλλους ίσως τελικά δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα. Πώς θα μπορέσουμε να είμαστε εκεί για τους άλλους με αποτελεσματικό τρόπο, αν δεν είμαστε εκεί για τον εαυτό μας πρώτα;
Υψηλές προσδοκίες
Νιώθουμε ότι κάποιος μας έδωσε επιτέλους την άδεια να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας τώρα. Μπορεί να είμαστε τόσο διψασμένοι γι’αυτό, που μέσα στον ενθουσιασμό μας ανυπομονούμε να βιώσουμε την ευχαρίστηση πολύ άμεσα. Αυτή η προσδοκία δεν ακούγεται και τόσο ρεαλιστική όμως. Το self-care δε λειτουργεί σαν χάπι. Είναι σαν να ξεκινάμε να γυμναζόμαστε για λίγο και να περιμένουμε ότι το σώμα μας θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης το self-care δεν είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Μπορεί να έχει πολλές πτυχές και να περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων που εξασκούμε. Αυτό είναι σε αντιστοιχία με την ποικιλία που υπάρχει και στις ανάγκες που έχουμε σαν άνθρωποι. Επομένως, χρειάζεται να αναζητήσουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα προσφέρουμε φροντίδα στον εαυτό μας, ίσως για την κάθε ανάγκη ξεχωριστά.
Λύση ανάγκης
Είναι αρκετά χρήσιμο να κάνουμε μια παύση σε περιόδους κρίσης. Όταν περνάμε μια δύσκολη φάση, όταν πιεζόμαστε, όταν είμαστε σε δίλημμα, όταν έχουμε χάσει τον εαυτό μας. Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι μόνο τότε είναι ο καιρός για self-care. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ξεφορτίσουν εντελώς οι μπαταρίες μας, ώστε να αρχίσουμε να τις φορτίζουμε ξανά από το 0%. Δεν χρειάζεται να έχουμε φτάσει στον πάτο. Θα μας ωφελήσει πολύ περισσότερο το να προνοήσουμε να εξασκούμε το self-care καθημερινά, ανεξάρτητα από το πώς είναι η διάθεση μας και η ψυχολογία μας. Ακόμα δηλαδή και όταν τα πράγματα πάνε καλά στη ζωή μας. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει τις αντοχές μας και θα μας κάνει ακόμα πιο ανθεκτικούς στο στρες όταν εμφανιστεί. Επομένως, χρειάζεται να το ενσωματώσουμε στη ρουτίνα μας και να μην το βλέπουμε αποκλειστικά σαν μία λύση έκτακτης ανάγκης κάθε φορά που βρίσκουμε τα σκούρα.
Απουσία γερών βάσεων
Το self-care είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που αποτελεί την έννοια της αγάπης προς τον εαυτό μας. Ίσως κάνουμε πράγματα για εμάς, χωρίς όμως να έχουμε αυτο-εκτίμηση και αυτο-σεβασμό, μιλώντας άσχημα στον εαυτό μας ή μην έχοντας συνειδητή επαφή με τις σκέψεις μας. Είναι σαν να προσπαθούμε να φροντίσουμε κάποιον κάνοντας ό,τι μπορούμε για να του το δείξουμε αλλά χωρίς να το νιώθουμε πραγματικά. Δεν είναι αρκετό για να χτιστεί μια υγιής σχέση. Το κάνουμε απλά για να το κάνουμε. Άρα χρειάζεται να εμβαθύνουμε και να καλλιεργήσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας γενικότερα, να μας καταλάβουμε, να είμαστε σε επαφή με τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας και να τα προσεγγίζουμε με συμπόνια αντί για επικριτικότητα.
Επικοινωνία με τον συντάκτη