Sex και ανασφάλεια – Αγγελική Τζάνου

sex anasfaleia

Sex και ανασφάλεια – Καλά το κάνω; – γράφει η Αγγελική Τζάνου – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια-Sex therapist.

Είναι το ΠΟΛΥ sex και αρκετό; Πότε πρέπει να κάνω sex για πρώτη φορά; Τι πραγματικά ισχύει σχετικά με το sex και το πόσο συχνά έχουμε σεξουαλικές επαφές; Κάνουν όλοι όσα λένε πως κάνουν; Εγώ που δεν κάνω τίποτα αντίστοιχο, έχω μείνει πίσω; Να ανησυχώ;

“Εγώ αν δεν κάνω μία φορά την εβδομάδα, χαλάει η διάθεσή μου”

“Έτσι είναι οι άντρες, θέλουν περισσότερο από τις γυναίκες, όλο αυτό σκέφτονται εξάλλου”

“Όποτε έχω διάθεση για sex, κάνω κιόλας”

“Ακόμη δεν έχεις κάνει sex; Πολύ αργείς;”

“Τι θα πει ντρέπεσαι; Στο sex πρέπει να έχεις αέρα, αλλιώς κάτσε σπίτι σου”

Απόψεις και απόψεις που καταπίνουμε και πιστεύουμε χωρίς καμία ιδιαίτερη επεξεργασία. Και δεν μας απασχολούν, όχι, μέχρι να γίνουν εμπόδιο. Εμπόδιο στην απόλαυση, στην έκφραση και στην ευχαρίστηση της σεξουαλικότητάς και της σεξουαλικής μας δραστηριότητας.

Ανασφάλεια και Ντροπή

Αυτές οι δύο συναισθηματικές διαδικασίες είναι το αποτέλεσμα των μύθων γύρω από το sex.

  • Δεν ξέρεις αν είσαι αρκετά σεξουαλικός.
  • Δεν ξέρεις αν είσαι αρκετά έμπειρος.
  • Δεν ξέρεις αν κάνεις σωστά όσα κάνεις στο sex.
  • Δεν ξέρεις αν η επιλογή σεξουαλικού συντρόφου είναι η καλύτερη.
  • Δεν ξέρεις αν φαίνεσαι όπως θα έπρεπε.

Και κάτω από όλα αυτά, περιμένουν όλες οι αρνητικές σου σκέψεις να ενεργοποιηθούν. Να σου πουν πως ούτε σε αυτό είσαι εντάξει, να ένα ακόμη πρόβλημά σου λοιπόν. Να σου υπενθυμίσουν πως ο σύντροφός σου μόνο για το sex σε θέλει, γιατί δεν έχεις τίποτα άλλο αξιαγάπητο και αξιόλογο. Να είναι κάθε σεξουαλική συνάντηση, μία συνάντηση με την ανησυχία πως είσαι λίγος/αταίριαστος/ανάξιος.

Στο sex αφαιρούνται ρούχα και άμυνες και για αυτό είμαστε ευάλωτοι – είναι αλήθεια.

Είναι όμως τόσο επικίνδυνο και επιθετικό προς την προσωπικότητα και την συναισθηματική μας ισορροπία;

Όπως σε κάθε τι που έχουμε στο νου μας αποθηκευμένο ως ΚΙΝΔΥΝΟΣ, πλησιάζοντας ενεργοποιούμε τις άμυνές μας για να προστατευούμε. Αυτό συμβαίνει και στο sex. Καθώς ο άλλος, οι σκέψεις του, οι προτιμήσεις του, οι προηγούμενές του εμπειρίες, οι φαντασιώσεις του, τα συναισθήματά του, όλα μαζί έρχονται απειλητικά προς το μέρος μας με ένα αίτημα:

“Να είσαι όπως θέλω, αλλιώς θα φύγω”.

Είναι αλήθεια αυτό όμως ή μήπως είναι ο φόβος μου που τον έχω θεωρήσει και πραγματικότητα;…

Αν είναι αλήθεια…

Καλύτερα να απομακρυνθείς από αυτή την συνθήκη. Πρόκειται για μία σχέση, μία συνύπαρξη που δεν έχει τρυφερές ποιότητες που είναι απαραίτητες για να νιώθεις ασφάλεια και προστασία ώστε να αφεθείς και να απολαύσεις. Άτομο που σκέφτεται τόσο καταχρηστικά προς τον σύντροφό του, δεν δείχνει να έχει διάθεση τρυφερότητας και κατανόησης και σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται από σεβασμό και αγάπη. Αν πάλι θέλεις να μείνεις, προτείνω να κοιτάξεις λίγο μέσα σου και να δεις:

  • που έμαθες πως δεν σου αξίζει αγάπη χωρίς απειλές εγκατάλειψης;
  • ποιος σου έμαθε πως αν δεν μας ταιριάζει κάποιος είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθεί;
  • τι σου προσφέρει αυτή η ανησυχία να είσαι αρκετός/ή για κάποιον άλλον;

Αν όμως πρόκειται για φόβο…

Δυστυχώς, ζούμε σε μία κοινωνία που τα λόγια και τα πρότυπα δείχνουν προς την κατεύθυνση του πως πρέπει να είμαστε και πως να μην είμαστε, πως είναι σωστά να φερόμαστε και να ντυνόμαστε για να είμαστε αγαπητοί και επιτυχημένοι και πως θα ζούμε μία γεμάτη με πάθος και ευτυχία ζωή, αλλιώς ντροπή, αίσχος, να μην μιλάμε και να κρυφτούμε γιατί σίγουρα θα γίνουμε ρεζίλι.

Είναι δηλαδή, αυτά που ανέφερα και στην αρχή του κειμένου, μαθημένες και ανεπεξέργαστες γενικευμένες αλήθειες που στόχο έχουν να κατευθύνουν και να ευνουχίσουν την προσωπική απόχρωση του καθένας μας. Να είμαστε όλοι ίδιοι άνθρωποι και ίδιοι σύντροφοι.

Γίνεται; Όχι.

Αλλά πόση γενναιότητα θέλει για να δείχνεις την δική σου απόχρωση, την δική σου προσωπικότητα, την μοναδικότητά σου…

Και το ζήτημα είναι αυτό. Το sex είναι μία καθαρά προσωπική διαδικασία, αφορά μόνο εσένα και τον άλλον με τον οποίο μοιράζεσαι την συνάντηση αυτή. Και όταν δεν υπάρχει χώρος να γίνει αυτό η συνάντηση ελεύθερα, η ατμόσφαιρα γεμίζει με ανασφάλεια, ντροπή, άγχος και ενόχληση.

*Αν κάποιος σου λέει πως “δεν είσαι όπως πρέπει”:

Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για κάτι τραγικό που κάνεις εσύ αλλά για κάτι που δεν θα ‘έπρεπε’ να συμβεί σύμφωνα με το σύστημα αξιών και προσδοκιών του άλλου. Συνεπώς, δες τους δικούς σου λόγους και δρόμους που σε οδήγησαν εδώ και μην προσπαθείς να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του άλλου τυφλά. Θυμίσου την δική σου διαδρομή και τον δικό σου στόχο!

Αν νιώθεις ευχαρίστηση και σύνδεση κάθε φορά που κάνεις sex, κάνεις όσο sex χρειάζεσαι!
Αν νιώθεις εμπιστοσύνη να δώσεις τις σκέψεις σου και να τις κάνετε σεξουαλικές σκηνές με τον σύντροφό σου, έχεις ασφαλή σεξουαλική ζωή!
Αν νιώθεις άνεση και ασφάλεια να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, τα αισθήματά σου και τις ανάγκες, έχεις χώρο και χρόνο!

Ο κανόνας που ισχύει στο sex είναι πως για τον καθένα είναι μία μοναδική και διαφορετική διαδρομή και αυτό είναι δώρο!

Επικοινωνία με τον συντάκτη