Σεξ, Σχέσεις και Ψυχοθεραπεία – Αγγελική Τζάνου

sex sxeseis psixotherapeia

Σεξ, Σχέσεις και Ψυχοθεραπεία

Η Αγγελική Τζάνου απαντά σε ερωτήματα που αφορούν σε σεξ, σχέσεις και ψυχοθεραπεία.

Τι είναι το sex therapy;

Η θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών ή αλλίως sex therapy, είναι η θεραπευτική μέθοδος η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στο σεξ – πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Είναι ένας όρος που εύκολα παρεξηγείται. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για την επιστημονική διαδικασία που υπάρχει από την δεκαετία του ’50. Στόχος να ανακουφίζει όλες τις δυσκολίες που κάνουν αδιάφορη, τρομακτική, αγχωτική, επώδυνη και αποφευκτέα την σεξουαλική ζωή ενός ή και των δύο συντρόφων.

Ο ειδικός sex therapist, είναι θεραπευτής άρα είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος και επιπλέον, είναι εκπαιδευμένος σε βιολογικά και νευρολογικά ζητήματα γύρω από το σεξ. Οι συνεδρίες για σεξουαλικές δυσλειτουργίες γίνονται ατομικά ή στο ζευγάρι. Έχουν ψυχοεκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζοναι από σεβασμό και αποδοχή. Το σεξ είναι το σύμπτωμα, η σχέση είναι το πρόβλημα!

Ποια είναι τα προβλήματα στο σεξ που θέλουμε βοήθεια από sex therapy;

Με βάση τις περισσότερες κλήσεις για θεραπεία, τα προβλήματα είναι:

  1. πρόβλημα στύσης  (στυτική δυσλειτουργία)
  2. πρόβλημα με τον οργασμό (ανοργασμία ή πρόωρη εκσπερμάτιση ή καθυστερημένη/ανεσταλμένη εκσπερμάτιση)
  3. μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Αναλυτικότερα, όταν δεν θες ή δεν μπορείς ή δεν απολαμβάνεις το σεξ, ο ειδικός θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιοριστείς. Είτε προέκυψε τώρα, είτε ήταν έτσι πάντα και σε ενοχλούσε, το σεξ μπορεί να αλλάξει. Άντρες και γυναίκες έχουν την ίδια πιθανότητα να έχουν σεξουαλική δυσκολία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι άντρες ζητούν πιο εύκολα βοήθεια. Αντιθέτως, οι γυναίκες συνηθίζουν να ρίχνουν την ευθύνη αλλού ή να αποφεύγουν και να το δεχτούν πως κάτι πάει λάθος. Μία στύση φαίνεται και ειδικά όταν έχει δυσκολία, για αυτό και οι άντρες είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα σεξ. Αυτό δεν τους κάνει να έχουν πιο συχνά πρόβλημα. Στο τέλος, το πρόβλημα πολύ συχνά είναι η μία σεξουαλική επιθυμία επηρεασμένη από κάτι, και μία γυναίκα να προσπαθεί να το κρύψει. Το σώμα στο σεξ, ποτέ δεν μπορεί να πει ψέματα όμως…

Μπορεί να λυθεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα αν δεν έχω σύντροφο;

Φυσικά και μπορεί. Δεν είναι μόνο οι δεσμευμένοι που θέλουν να απολαμβάνουν το σεξ. Με ή χωρίς σύντροφο, είναι απαραίτητο να νιώθεις πως μπορείς να κάνεις σεξ χωρίς δεύτερη σκέψη – ακόμη και όταν το σεξ είναι ο αυνανισμός. Αντί να εγκλωβίζεσαι με ντροπή, ενοχές, θυμό και φόβο, απελευθερώσου, μίλα, ζήτα βοήθεια από τον ειδικό. Τα ζητήματα που εμφανίζονται σε μία σχέση, μπορεί να μείνουν συντροφιά μας και μετά τον χωρισμό. Αντίστοιχα, οι δυσκολίες που έχουμε όσο είμαστε χωρίς σύντροφο, μπορεί να φουντώσουν μόλις εμφανιστεί ακόμη και το ενδεχόμενο σεξουαλικής επαφής – πόσο μάλλον να μας εμποδίζει να το διεκδικήσουμε.

Το σεξ δεν είναι μόνο υπόθεση ζευγαριού. Και αν θες να φτιάξεις το σεξ για να είσαι ζευγάρι με κάποιον, μην περιμένεις να τον βρεις πρώτα για να το θεραπεύσεις μετά.

Γιατί μαλώνουν τόσο πολύ μερικά ζευγάρια αντί να συζητάνε;

Η ουσιαστική επικοινωνία, είναι μία ευτυχής πλευρά της σχέσης.

Όμως, όταν στον διάλογο υπάρχουν απειλές και υποτιμήσεις, κακή πρόθεση και θυμός λόγω παλιότερων προβλημάτων, η συζήτηση δεν έχει πολύ βάθος. Για αυτό ευθύνεται η κακή σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του. Αν εγώ δεν γνωρίζω τις δυνατές και τις αδύναμες μου πτυχές, αν δεν φέρω την ευθύνη των επιλογών μου, αν περιμένω από τον άλλον να κάνει πράγματα για εμενά ως απόδειξη αγάπης, η σχέση δεν έχει και υγιή βάση. Οι πιο βασικοί λόγοι που μαλώνει ένα ζευγάρι είναι:

  • Φιλοσοφία ζωής
  • Social media
  • Δουλειά-Κοινωνική ζωή
  • Οικονομικά

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν περιστάσεις όπου ένας καβγάς θα ξεσπάσει απρόσμενα και δεν θα είναι εύκολο να τον προλάβει κανείς από τους δύο. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε πως μαλώνετε επειδή έχετε επενδύσει ο ένας στον άλλον και συχνά αυτό δεν γίνεται με ρεαλιστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε και να ματαιώνεστε.

Από τα καλά και από τα άσχημα της σχέσης μαθαίνουμε τον εαυτό μας και τον σύντροφό μας, εξελίσσουμε τη σχέση μας και διαλέγουμε αυτά που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και αυτά που μας είναι περιττά.

Ο χωρισμός είναι τόσο εύκολος. Ποιος είναι ο λόγος;

Κανείς δεν μπαίνει σε μία σχέση για να βγει από αυτή – ή τουλάχιστον σχεδόν κανείς. Όμως, όλοι έχουμε τα όριά μας. Ταιριαστά με του συντρόφου ή όχι, τα όρια υπάρχουν. Και μόλις αυτά τα αγγίξουμε, τα ξεπεράσουμε, τα καταπατήσουμε, η σχέση πληγώνεται. Σημαντικά είναι η ανοχή στην δυσκολία και τον πόνο αλλά και η ανθεκτικότητα στα δυσάρεστα συναισθήματα.

Αν μία σχέση σε έχει πληγώσει πολύ, δεν νιώθεις κατανόηση και αποδοχή, βλέπεις πως δεν υπάρχει διάθεση από τον σύντροφο, ο χωρισμός είναι φροντίδα. Για αυτό, σημασία έχει πως καταλαβαίνω πως πρέπει να χωρίσω και όχι αν χωρίζω εύκολα. Καθένας με άλλον τρόπο χειρίζεται την ζωή του, τις επιλογές του, τον εαυτό του.

Αντί λοιπόν να κρίνουμε έναν χωρισμό για εύκολο, καλύτερα να αναρωτιόμαστε αν η σχέση έχει φροντίδα, σεβασμό, ταίριασμα και εξέλιξη.

Είναι φυσιολογικό τα θέματα της καθημερινότητας να με επηρεάζουν στο σεξ;

Όταν υπάρχουν επαγγελματικές και οικονομικές δυσκολίες, συχνά μπορεί να χάνεται η χαρά και η διάθεση για πράγματα που παλιότερα απολάμβανες. Το σεξ φαίνεται να μην είναι για όλους όσο επιθυμητό όσο ήταν σε άλλη φάση. Δεν είναι όμως απαραίτητο να δείχνει και κάποιο πρόβλημα ανάμεσα στους συντρόφους.

Χρειάζεται συζήτηση και επικοινωνία, ειλικρινά και ουσιαστικά. Να πείτε ειλικρινά τι επιθυμεί ο καθένας σας και να βρείτε από κοινού εναλλακτικούς τρόπους να περνάτε μαζί χρόνο απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλο και δείχνοντας το ενδιαφέρον σας. Το σεξ δεν είναι η μόνο επικοινωνία για το ζευγάρι. Και μία σχέση είναι ουσιαστική όταν έχει χώρο και για τα ευχάριστα αλλά και για τα απαιτητικά που φέρνει ο κάθε σύντροφος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορώ να κάνω σεξ;

Ναι. Η απάντηση είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη, όμως υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από αυτό το θέμα που κάνουν τις μέλλουσες μαμάδες  να ανησυχούν και να αποφεύγουν το σεξ. Το θεωρούν επικίνδυνο για το έμβρυο ή την εγκυμοσύνη τους. Δεν ισχύει όμως αυτό. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας για την μαμά ή το έμβρυο, η λειτουργικότητά της και η καθημερινότητά της δεν χρειάζεται να μπει στην άκρη, απλά να προσαρμοστεί.

Οι ειδικοί στηρίζουν πως το σεξ όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά αντίθετα συμβάλλει θετικά στην πορεία της κύησης. Αυτό ισχύει ακόμα και μετά το δεύτερο τρίμηνο, εφόσον βέβαια το εγκρίνει ο γυναικολόγος και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια  ιδιαίτερα ερωτική περίοδο για τις περισσότερες γυναίκες, λόγων της έκκρισης περισσότερων ορμονών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ερωτική επιθυμία και το σεξ να γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό.

Σχέση από απόσταση: δουλεύει τελικά;

Δεν είναι η ιδανική συνθήκη, δεν πρόκειται για το πιο ρομαντικό σενάριο, είναι η αλήθεια. Η απόσταση σε αυτή την περίπτωση είναι κυρίως στερητική, καθώς δεν μπορείς να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου με τον σύντροφό σου με τη φυσική παρουσία και των δυο σας, στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή.

Παρόλα αυτά, δεν είναι και μία τόσο σπάνια μορφή σχέσης. Είτε πρόκειται για κάτι προσωρινό είτε για μία πιο μόνιμη κατάσταση, είναι αρκετές οι σχέσεις που ανάμεσα στους συντρόφους μεσολαβούν χιλιόμετρα.

Επικοινωνία με τον συντάκτη