Σταθερή ‘ισχυρή’ σχέση: Οι προϋποθέσεις – Κέλλυ Σεφέρου

statheri-sxesi-seferou

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της οικοδόμησης μιας σταθερής ‘ισχυρής’ σχέσης; – γράφει η Κέλλυ Σεφέρου – Ψυχολόγος.

O έρωτας θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘ακρογωνιαίος λίθος’ της σταθερής σχέσης. Ωστόσο δεν είναι τα ‘θεμέλια’ της σχέσης. Τα θεμέλια είναι η επικοινωνία. Αυτή οφείλει να πορεύεται και να αυξάνεται στον χρόνο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μαθαίνει κανείς από τον σύντροφο του ολοένα και περισσότερα γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Άρα το να τον ανακαλύπτουμε και να μας αφήνει να τον ανακαλύψουμε, είναι η λεγόμενη σπουδαία έννοια της ‘αυτοαποκάλυψης’’.

Αυτοαποκάλυψη

Πρόκειται για την πιο σημαντική λειτουργία θεμελίωσης της σταθερής σχέσης. Μάλιστα, η σταθερή σχέση αρχίζει να αλλάζει λίγο χαρακτήρα και να αυτοϋπονομεύεται όταν σταματά κανείς να ανακαλύπτει τον σύντροφο του. Επομένως, η επικοινωνία μας μαθαίνει ολοένα και περισσότερο τον σύντροφο μας. Επίσης, μας διευκολύνει με την σειρά της να θέσουμε έναν άλλο ‘ακρογωνιαίο’ λίθο που είναι η πρόβλεψη και ο έλεγχος του συντρόφου μας. 

Τι πραγματικά εννοούμε με την έννοια του ‘ελέγχου’;

Μπορεί να ακούγεται άσχημη ως έννοια και να είναι κάπως παρεξηγημένη. Ωστόσο σημασιολογικά θα πει πως γνωρίζει κανείς τον σύντροφο του. Θα πει πως του είναι οικείος και πως γνωρίζει ποια πρόκειται να είναι η επόμενη κίνηση του αν συμβεί το οτιδήποτε. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα ασφαλείας. Δημιουργεί θαλπωρή, οικειότητα και αυτή την αίσθηση του ότι «γνωρίζω και θα γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο για πάντα». Ότι και αν σημαίνει για τον καθένα μας το ‘για πάντα’. 

Και το ερωτικό πάθος;

Η αλήθεια είναι πως οι πιο νέοι άνθρωποι σοκάρονται! Είναι σοκ να διαπιστώνεις πως η κατάσταση διαρκούς επιθυμίας και πόθου, είναι υπό μία έννοια και η τέλεια συνθήκη για την απόλυτη υπονόμευση της ερωτικής τους σχέσης. Γιατί; Γιατί καθιστά την σχέση αυτή καθ’αυτή πάγια. Γιατί την σταθεροποιεί και την οριοθετεί σε πολύ συγκεκριμένα πλαίσια και καταστάσεις. 

Είναι λοιπόν ερευνητικά αλλά και εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι το πάθος σβήνει κατά μία έννοια όσο ερχόμαστε όλο και πιο κοντά με τον άνθρωπο μας. Για αυτό, θα χρειαστεί να υπάρξει σταθερότητα αλλά και διάρκεια μέσα στη σχέση ώστε να αναζητήσει κανείς (και παράλληλα ο/η σύντροφος μας)  και άλλες σπουδαίες αρετές και απολαύσεις μέσα σε αυτή τη σχέση που δημιουργήθηκε από κοινού. 

Η απόφαση της ‘δέσμευσης’

Το παράδοξο εδώ είναι πως η απόφαση της δέσμευσης σημαίνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το ίδιο το ζευγάρι. Είναι μια ευχάριστη αντίστροφη μέτρηση η οποία συνειδητά δεν παρατηρείται να μας συμβαίνει, πόσο μάλλον όταν μέσα στη σχέση μας περνάμε μοναδικά καλά. Κοινώς; Είμαστε και εν τέλει αισθανόμαστε σε αυτό το στάδιο ήρεμοι, συνήθως κατασταλαγμένοι και πλήρως αποφασισμένοι πως τα μελλοντικά μας σχέδια θα έχουν το ‘εμείς’ σε πρώτο πλάνο και ύστερα το ‘εγώ’ και το ‘εσύ’. 

Ενδείξεις ανίας ή και βαρεμάρας

Ο έλεγχος και η πρόβλεψη του ερχομού μιας σταθερής σχέσης που προαναφέραμε ξανά επιστρέφει σε αυτό εδώ το στάδιο.

Σε ένα στάδιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και στατικό. Μάλιστα, πολλές φορές στη πλειοψηφία μας ανησυχούμε όταν φτάνουμε σε αυτό το στάδιο. Όταν η ανία δηλαδή και η ‘απολαυστική βαρεμάρα’ εισέρχεται στην καθημερινότητα της σχέσης μας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν κάποιες φορές αν έχουμε κάνει καλή επιλογή συντρόφου και αν αξίζει τελικά να είμαστε με τον άνθρωπο που επιλέξαμε. Η πρώτη μας αντίδραση συνήθως παρατηρείται πως είναι θετική. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν δεκάδες πράγματα μέσα στη σχέση μας τα οποία μας βοηθάνε να ενισχύουμε την απόφαση που προηγήθηκε περί δέσμευσης.

Και το μυστικό της επιτυχίας;

Αν αναρωτιέσαι, τότε αναρωτήσου και αυτό:

Το αποτέλεσμα των μεταξύ σας αλληλεπιδράσεων είναι θετικό και λιγότερο αρνητικό; Αν ναι, τότε αδιαμφισβήτητα η σχέση σου κυλάει καλά και μπορεί εύκολα να συνεχίσει να πορεύεται. Και αν θέλεις να το δούμε και επιστημονικά το όλο ζήτημα, τότε έχε υπόψιν σου πως οι ερευνητές αναφέρουν μια αναλογία 5 προς 1. Επομένως αυτό θα πει πως θα χρειαστεί οι θετικές εμπειρίες και στιγμές σας να είναι περισσότερες από τις αρνητικές σας. Αν σας ενδιαφέρει φυσικά να διατηρήσετε αυτή την σχέση σε μια ισορροπία και σε μια λειτουργική κατάσταση!

Οφείλεις να πιστεύεις στο ‘εσύ’ πριν πιστέψεις στο ‘εμείς’

Το να συντηρούμε στο μυαλό μας την ικανοποίηση που νιώθουμε μέσα από την σχέση μας δεν είναι πάντα εύκολο. Γίνεται ευκολότερο όμως εάν δεν έχουμε επενδύσει όλα μας τα ‘χρήματα’ και όλα μας τα ‘συναισθήματα’ σε αυτή μας την σχέση. Αν δηλαδή συνεχίζει κανείς να συντηρεί το δίκτυο των σχέσεων που είχε από πριν και αν συνεχίζει να φροντίζει την ταυτότητα του ως άνθρωπος, τότε βαδίζει σίγουρα σε πιο υγιή μονοπάτια και σίγουρα δίχως δείγματα εξάρτησης.

Γιατί; Γιατί η λύση στην ανία, στην έλλειψη επικοινωνίας, στην έλλειψη ερωτικού πάθους και γενικότερα η έλευση μιας στασιμότητας, μπορεί να αποφευχθεί αν αποφασίσουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε μια μόνιμη στάση ζωής που θα ακούει στη λέξη: Ανανέωση!

Και ύστερα σε δεύτερο χρόνο επιβάλλεται να συμβεί το ίδιο και μέσα στη σχέση μας! Με κίνητρο να διασφαλιστεί το υγιές ‘εμείς’ αφού θα έχει προηγηθεί ένα υγιές ‘εγώ’ και ένα υγιές ‘εσύ’. 

        

Επικοινωνία με τον συντάκτη