Θέματα εξουσίας…στην εργασία – Αργυρώ Γκόλφη

ergasia

Θέματα εξουσίας και σχέσεις στον εργασιακό χώρο

Η Αργυρώ Γκόλφη, Εργασιακή Ψυχολόγος, σου εξηγεί πώς να διαχειριστείς θέματα εξουσίας στον επαγγελματικό τομέα, να απολαμβάνεις τον ρόλο σου και τη σχέση σου με την ομάδα των συνεργατών σου. 

Έχω θέση προϊστάμενου στην εταιρεία που εργάζομαι αλλά νομίζω ότι η ομάδα μου με αποφεύγει. Γιατί δεν μπορώ να το χαρώ;

Αρχικά συγχαρητήρια για την θέση που έχεις. Είναι μια δύσκολη θέση γιατί συνοδεύεται από πολλές ευθύνες, υποχρεώσεις και θα μόχθησες για να την αποκτήσεις.

Μαζί με την επιτυχία, υπάρχουν και πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζεις μέσα στον ρόλο σου σε επίπεδο συμπεριφορών. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, ο τρόπος που επικοινωνείς με τους υφιστάμενούς σου, τα άτομα δηλαδή που είναι στην ομάδα που διοικείς και, δεύτερον, η ισορροπία που προσπαθείς να κρατήσεις μεταξύ «εξουσίας/ρόλου» και «συναδελφικότητας». Πρέπει να στο πω, χρυσή τομή δεν υπάρχει. Θα υπάρξουν στιγμές που θέλεις να χαλαρώσεις και να μοιραστείς στο ίδιο επίπεδο μαζί τους μια χαρά ή λύπη στην εργασία. Θα υπάρξουν κι άλλες στιγμές που θα θέλεις να κρατήσεις απόσταση από τους ανθρώπους και τις εργασιακές συνθήκες. Στόχος σου είναι να μπορέσεις να πάρεις αντικειμενικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας σου. Πότε η ζυγαρία μπορεί να πέφτει στη μια πλευρά και πότε στην άλλη. Αυτό γίνεται συνήθως γιατί η εργασιακή μας καθημερινότητα δεν είναι επίπεδη.

Συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις φάσεις και τις διακυμάνσεις που βιώνουμε στην εργασία μας. Αμφότερες προσεγγίσεις λοιπόν είναι αποδεκτές, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τις συγκυρίες που ζείτε σαν ομάδα. Είναι μια σχέση δυναμική, όχι στατική.

Είναι δυνατόν αφενός να μην χάσω τον σεβασμό τους και αφετέρου να μπορούμε να έχουμε πιο φιλικές σχέσεις, χωρίς το ζήτημα της «εξουσίας» μεταξύ μας;

Στο ερώτημα σου υπάρχουν δυο βασικές έννοιες: σεβασμός και φιλικότητα. Ο σεβασμός είναι η πρώτη αρχή για την συμβίωσή μας στον εργασιακό χώρο ανεξαρτήτως θέσης και ρόλου. Σεβασμός υπάρχει από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτόν, τον χτίζουμε και τον εμπνέουμε στους συνεργάτες μας από την ίδια μας τη στάση απέναντι σε όλους τους συναδέλφους. Αφορά το πως μιλάμε στο προσωπικό ασφαλείας ή καθαριότητας της εταιρείας, στην ομάδα μας, στους υπόλοιπους προϊσταμένους της εταιρείας και στον δικό μας προϊστάμενο. 

Αν σε σέβονται στην εταιρεία που εργάζεσαι, σημαίνει ότι εκτιμούν ήδη την δική σου ακεραιότητα και σεβασμό που δείχνεις στους υπόλοιπους. Αν σε φοβούνται, σε αποφεύγουν ή νομίζουν ότι είσαι απρόσιτος, θέματα εξουσίας δηλαδή, αυτό μας λέει πράγματα για το πώς τους κάνεις να νιώθουν. 

Πως θα καταφέρω να είμαι πιο προσιτός, πιο φιλικός με την ομάδα μου;

Αρχικά, είναι σημαντικό να είναι η πόρτα σου ανοιχτή για τα σοβαρά αλλά και τα ανάλαφρα καθημερινά πράγματα. Είναι καλό να αναρωτηθείς:

  • Έχουν το ελεύθερο να σε απασχολούν με απορίες ή ιδέες που έχουν;
  • Τους επιτρέπεις να κάνουν λάθη; Κι αν ναι, πώς τους τα επισημαίνεις; Βρίσκετε μαζί τη σωστή εναλλακτική προσέγγιση στο λάθος τους;
  • Τους παρέχεις τα εφόδια να αναπτυχθούν (εκπαίδευση, σεμινάρια, e-learning);
  • Επιτρέπεις να λάβουν ευθύνες και να φέρουν κάτι νέο στην ομάδα;
  • Προτείνεις να βγείτε με την ομάδα σου εκτός του χώρου εργασίας για ένα γεύμα εντός ωραρίου κι ας χάσετε μια ώρα εργασίας… ή εκτός ωραρίου, να περάσετε στιγμές χαλάρωσης όπου θα γνωριστείτε καλύτερα (και δεν θα μιλάτε περί σοβαρών θεμάτων δουλειάς);
  • Ρωτάς τη γνώμη τους για θέματα που μπορεί να γνωρίζουν και ίσως σε ξεμπλοκάρουν σε κάποιες φάσεις;
  • Σέβεσαι τα ωράρια τους;
  • Ενδιαφέρεσαι και σέβεσαι για τυχόν προσωπικές δυσκολίες που βιώνουν και που μπορούν να επηρεάζουν την εργασία τους;

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει η φιλικότητα που ψάχνεις αλλά δεν χάνεις τον σεβασμό και τα όρια που έχει ο ρόλος σου, ίσα-ίσα τα θυμίζεις!

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι φίλος τους. Χρειάζεται να είσαι ένα σημείο αναφοράς για να σε προσεγγίζουν όταν σε χρειάζονται, να χαίρονται να δουλεύουν με εσένα και για εσένα, να τους καταλαβαίνεις και έτσι αυτοί με τη σειρά τους να σε εμπιστεύονται και να ακολουθούν αυτά που αναζητάς από την εργασία τους. 

Αποτελείς ένα από τα κριτήρια της ευεξίας τους στην εργασία! Η σχέση σου μαζί τους είναι πολύτιμη για εκείνους. Επηρεάζει το συναίσθημά τους, δηλαδή αν νιώθουν άνετα στην εργασία τους. Η σχέση αυτή έχει για εκείνους την ίδια βαρύτητα που έχει και για εσένα. Το γεγονός ότι αναρωτιέσαι πώς μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου μαζί τους σημαίνει ότι βρίσκεσαι ήδη στο σωστό δρόμο. ?

Επικοινωνία με τον συντάκτη