Θετική στάση ζωής – 6 τρόποι – Κέλλυ Σεφέρου

thetiki-stasi-seferou

Θετική στάση ζωής

Η Κέλλυ Σεφέρου γράφει του 6 τρόπους να υιοθετήσεις μια μόνιμη θετική ματιά για την καθημερινότητα!

Γιατί το mindset ως έννοια αποτελεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στη ζωή μας;

Η απάντηση είναι απλή. Τα πάντα γύρω μας σχετίζονται με την νοοτροπία. Ο τρόπος που κατανοούμε, νιώθουμε, σκεφτόμαστε και τελικά αντιδρούμε σε διάφορες καταστάσεις, έχει εως ένα μεγάλο βαθμό να κάνει με την νοοτροπία που επιλέγουμε τελικά να διατηρούμε στη ζωή μας.

Θα έλεγε κανείς πως το να μπορείς να διαχειρίζεσαι τη ζωή με θετική σκέψη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αξίες. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεσαι σε αυτό εδώ το κείμενο. Για να σου υπενθυμίσω πως η θετική σκέψη δεν απαιτεί κόπο, αλλά τρόπο και αν την επιλέξεις στη ζωή σου, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα βγεις μονάχα κερδισμένος.

‘Όπου κοιτάς, εκεί θα πας’

Το μόνο σίγουρο είναι πως ‘όπου κοιτάς, εκεί θα πας’. Αν για παράδειγμα, επιλέγεις να εστιάζεις στα αρνητικά των όσων σου συμβαίνουν, τότε η αρνητικότητα είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να εξελίσσεται για εσένα. Αν όμως είσαι θερμός υποστηρικτής της άλλης αντίληψης, εκείνης δηλαδή που επικεντρώνεται στα θετικά των όσων σου συμβαίνουν, τότε στα αλήθεια έχεις πάρει την πιο σωστή απόφαση. Συνέχισε να βαδίζεις  σε αυτό το μονοπάτι!

Αν θες να ενδυναμώσεις αυτή σου την επιλογή, ή αν είσαι από τα πρόσωπα που προσπαθούν και δεν τα έχουν καταφέρει έως τώρα, σου παραθέτω 6 τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να μετατρέψεις τις σκέψεις σου στον μεγαλύτερο σύμμαχο σου!

1. Ζήσε, μην επιβιώνεις!

Τι θα έλεγες να προσπαθούσες στο εξής να δουλεύεις σαν να μην χρειάζεσαι χρήματα; Τι θα έλεγες να ξεκινήσεις να αγαπάς σαν να μην σε πλήγωσε ποτέ κανείς; Τι θα έλεγες να προσπαθήσεις  να απολαμβάνεις τις στιγμές σου σαν να μην υπάρχει αύριο;

Αυτή η νοοτροπία θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στις πραγματικές σου ανάγκες, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα όλα εκείνα που σε θέλουν απλά να είσαι ένα «καλό παιδί» ή ένας «βολικός ενήλικας». Ναι, να θέτεις όρια και να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μην ξεχνάς όμως πως μέσα σου θα κρύβεις πάντα ένα μικρό παιδί που πάντα θα σου ζητά να ζήσει και όχι απλά να επιβιώσει. Να νιώθεις ευγνώμων για αυτό το “παιδί’’. Αντικατοπτρίζει τον πραγματικό σου εαυτό, και ας δυσκολεύεσαι πολλές φορές να το βρεις. Το θέμα είναι να θυμάσαι πιο συχνά να ‘παίζεις’ μαζί του. Το θέμα είναι να το ακούς όταν σου λέει: ‘Θέλω να ζήσω, όχι απλά να επιβιώσω’!

2. Μίλα αισιόδοξα στον εαυτό σου!

Πόσο συχνά μπαίνεις στον κόπο να μιλήσεις αισιόδοξα στον εαυτό σου; Έχεις αναρωτηθεί;

Αντί να λες:

Δεν είμαι άξιος

Η ζωή μου είναι μαύρη

Όλα είναι τόσο δύσκολα

Τα χρήματα δεν μου αξίζουν

Η ζωή δεν έχει κανένα νόημα

Να προσπαθείς να λες:

Η ζωή μου αξίζει

Έχω αγάπη μέσα μου και γύρω μου και μπορώ να καταφέρω τα πάντα

Τα χρήματα θα έρθουν, αρκεί να προσπαθήσω

Είναι τόσο φωτεινή η ζωή

Έχω έναν σκοπό

Η δεύτερη λίστα ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στη χαρά σου και τον σκοπό σου σε αυτή τη ζωή. Το να καταφέρνεις να αναπτύσσεις μια υγιή επικοινωνία με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις την ζωή, να προσελκύσεις τα καλύτερα και κατ’επέκταση να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου.

3. Στη ζωή, ότι δώσεις θα λάβεις!

Εάν παραβλέψεις τον χρυσό αυτό κανόνα, τότε το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. Εάν προσπαθήσεις να διατηρήσεις μια θετική στάση ζωής, τότε θα λάβεις και περισσότερη χαρά και αισιοδοξία. Αντίθετα, εάν εγκλωβίσεις τον εαυτό σου στην σκληρότητα, την καταστροφολογία και την δυστυχία, τότε αντιλαμβάνεσαι πως θα λάβεις σε αντάλλαγμα ακριβώς αυτά. Σκέψου το σαν ένα μπούμερανγκ, κατά το οποίο θα προσελκύσεις ότι ακριβώς επιλέξεις να δώσεις! Το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσεις σωστά τις δυνατότητες σου!

Εάν για παράδειγμα θέλεις περισσότερη αγάπη, τότε θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερη αγάπη. Αν αντίστοιχα θέλεις να περιβάλλεσαι από καλοσύνη, τότε φρόντισε να συμπεριφέρεσαι με περισσότερη καλοσύνη. Αν θέλεις να συναντήσεις την ευτυχία, τότε κάνε πιο χαρούμενες σκέψεις και ούτω καθεξής. Η ψυχική σου κατάσταση έχει την δύναμη να δημιουργεί την πραγματικότητα σου. Έτσι, εάν βρίσκεσαι σε μια υψηλότερη κατάσταση, η πραγματικότητα σου δεν έχει παρά να αντικατοπτρίζει αυτή σου την εκδοχή.

4. Εκτίμησε όλα όσα έχεις!

Κοίτα για λίγο τριγύρω και αναρωτήσου:

• Πληρούνται οι βασικές ανάγκες σου για να επιβιώσεις;

• Έχεις νερό, φαγητό, ρούχα και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθείς;

• Έχεις αέρα για να αναπνέεις;

• Έχεις ένα λειτουργικό σώμα;

-Μπορείς τώρα να δεις την αφθονία από την οποία περιβάλλεσαι;

Ίσως να μοιάζει κυνικό, όμως οφείλεις να καταλάβεις πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν πληρούν τις βασικές ανάγκες για να επιβιώσουν. Κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν σημαντικές αναπηρίες και είναι και αυτοί οι οποίοι μπορεί πράγματι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όμως τελικά επιλέγουν να μην το βάζουν κάτω.

Το μεγαλύτερο δώρο που δίνετε απλόχερα σε όλους μας είναι αυτό της θετικής νοοτροπίας. Και όμως λίγοι το επιλέγουν. Φρόντισε να ανήκεις στο εξής σε αυτούς τους λίγους. Φρόντισε να γίνεις ΕΣΥ ο λόγος ώστε να γίνουμε περισσότεροι. Σήμερα κιόλας! Εστίασε στα όσα έχεις και όχι στα όσα δεν έχεις. Εστίασε στα όσα πραγματικά χρειάζεσαι και όχι στα όσα χρειάζονται οι άλλοι μέσα από εσένα. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα σε βοηθήσει να αισθανθείς αφθονία. Και μάλιστα στη ψυχή σου!

5. Δώσε ένα τέλος στη σύγκριση με τους άλλους!

Εφόσον γεννηθήκαμε για να ξεχωρίζουμε, γιατί οι περισσότεροι καταλήγουμε τελικά στο να προσπαθούμε να μοιάσουμε ή να αντιγράψουμε την ζωή κάποιου άλλου προσώπου;

Η σύγκριση είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες που μας δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις. Θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου πως το δικό σου μονοπάτι δεν αφορά κανέναν άλλο. Ούτε όμως και το μονοπάτι κάποιου άλλου θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στη δική σου διαδρομή. Η διαφορετικότητα σου μπορεί πραγματικά  να αποτελέσει την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Αρκεί να το πιστέψεις και τότε οι πιθανότητες σου θα γίνουν απεριόριστες!

6. Οι σκέψεις σου σχηματίζουν την πραγματικότητα σου!

Οι περισσότερες από τις σκέψεις σου αποτελούν συνήθειες. Πολλές φορές θα χρειαστεί να επαναλάβεις τις ίδιες κινήσεις, τις ίδιες συμπεριφορές και τελικά ίσως θα καταλήξεις για ακόμη μια φορά στην διατήρηση της ίδιας οπτικής των πραγμάτων. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε εάν αμφισβητούσες κάποιες από τις συνήθειες σου; Έχεις αναρωτηθεί τι αλλαγές θα προέκυπταν στον εαυτό σου εάν έβγαινες από την ζώνη της ‘άνεσης’ σου; Μάλλον το αποτέλεσμα θα ήταν να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή σου!

Οι σκέψεις σου αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας.

Το αν αυτή η ενέργεια θα καταφέρει να σε ωθήσει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω είναι μια απόφαση  την οποία θα χρειαστεί να λάβεις  εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Ποιες σκέψεις θα επιλέξεις να κάνεις λοιπόν ώστε να γίνουν η αιτία για ένα πιο συναρπαστικό και ολοκληρωτικά δικό σου μέλλον;

Εάν αναρωτιέσαι, εγώ θα σου πω να επιλέξεις τις πιο αισιόδοξες και αργά ή γρήγορα θα γίνεις μια από αυτές! Να θυμάσαι πως όσο ζεις μαθαίνεις! Να θυμάσαι πως όλα μα όλα είναι πιθανά και τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο! Να θυμάσαι να ζεις, όπως ορίζει η καρδιά σου! Να θυμάσαι να επιλέγεις εσένα και την ευτυχία σου! Άλλωστε αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος;

Επικοινωνία με τον συντάκτη