Τοξικός άνθρωπος: Tρόποι διαχείρισης – Δέσποινα Ζαντή

toxikos-pos-zanti

Τοξικός άνθρωπος: και τώρα τι να τον κάνεις;

Η Δέσποινα Ζαντή – Ψυχολόγος, γράφει τους τρόπους διαχείρισης που θα χρειαστείς με ένα τοξικό άτομο.
(αν θες να μάθεις τι είναι τοξικός άνθρωπος, επισκέψου το άρθρο της: Τοξικός άνθρωπος: Ποιος είναι; – Δέσποινα Ζαντή)

Πως απομακρύνουμε από τη ζωή μας τοξικά πρόσωπα;

«Σταμάτα να κυνηγάς αρνητικούς ανθρώπους.  ‘Έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση»

Χρειάζεσαι πολύ δουλειά με τον εαυτό σου για να τα καταφέρεις να απομακρύνεις τέτοιου είδους ανθρώπους από τη ζωή σου.

Αρχικά, βάλε προτεραιότητα ΕΣΕΝΑ. Κατάλαβε ότι δεν φταις εσύ για την συμπεριφορά του τοξικού ατόμου.  Οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει μαθαίνοντας να αφήνουμε ευχαριστημένους τους άλλους μήπως και θέλουν κάτι και τους εξυπηρετήσουμε αμέσως. Κι όμως, όταν βάζεις τις ανάγκες σου πάνω από τις ανάγκες του άλλου και δίνεις ένα διάλειμμά σε σένα. Έτσι, βλέπεις πολύ πιο καθαρά τα πράγματα και τις καταστάσεις και είναι σαν να θέτεις ένα τείχος προστασίας απέναντι στους τοξικούς τύπους.  Επιπλέον, προσπάθησε να διαχειριστείς τις αντιδράσεις σου.  Να λες αποφασιστικά ΟΧΙ. Να διεκδικείς αυτό που θες. Να δέχεσαι να συζητάς μαζί τους μόνο εάν δεν σε ακυρώνουν αλλά σε ακούνε πραγματικά.  Ακόμα να προσπαθείς να ενισχύεις δεσμούς με άτομα που εμπιστεύεσαι για να μπορούν να σου μετριάζουν τα συναισθήματα που σου δημιουργούν ένα τοξικό άτομο.  Μην εξηγείς. Ο τοξικός άνθρωπος αρνείται να ακούσει την άποψη σου.  Οποιαδήποτε απόπειρα εξήγησης θα σου φέρει απογοήτευση.  Επίσης, ανακάλυψε δραστηριότητες που σε αποσπούν από το τοξικό πρόσωπο ή περιβάλλον.  Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πηγαίνεις για περπάτημα σε ένα πάρκο ή να γραφτείς χορό ή να κάνεις οτιδήποτε σε ενδιαφέρει μόνο και μόνο για να απελευθερωθείς από τέτοιου είδους άτομα.

Μην αφήνεις την κακία του κόσμου να σου κλέβει την χαρά και την όρεξη. Να είσαι κυρίως εντάξει με σένα και αυτό θα σε σώσει.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν γύρω μου είναι μαζεμένοι πολλοί τοξικοί άνθρωποι;

Πολλοί επιζητούμε αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας.  Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει σε μία οικογένεια που περιλάμβανε τέτοιου είδους ανθρώπους και να θεωρούμε ότι αυτά που μας λένε είναι η αλήθεια και ότι μας αξίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι πολύ ελκυστικοί και το παίζουν κυρίως drama queen. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί εμείς να νιώθουμε την ανάγκη να τους βοηθήσουμε, όμως στην πραγματικότητα αυτοί να δηλητηριάζουν  τη ζωή μας. Η τοξικότητα μεταδίδεται και έχει την δύναμη να μας ελέγχει και να μας δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να αρχίζει να σκέφτεται όπως ένα τοξικό άτομο όταν εκτίθεστε σε αυτό και να αντιμετωπίζετε τους άλλους με  επικριτικότητα.  Προσπαθήστε να περικυκλώσετε τον εαυτό σας από θετικούς και ευγενικούς ανθρώπους και να μην μεταφέρετε την αρνητικότητα στον προσωπικό σας χώρο.

Μπορώ να βοηθήσω έναν τοξικό άνθρωπο να καταλάβει;

Ο τοξικός άνθρωπος συνήθως είναι από τα άτομα που δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς όποτε τα όρια τα θέτουμε εμείς και πολύ σημαντικό είναι να τα διατηρούμε.  Προσπαθήστε να τους «σκοτώσετε» με καλοσύνη. Να τους εκφράσετε με ευγένεια τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Πρέπει να τους κάνετε να καταλάβουν ότι δεν είστε το παιχνίδι τους, να λέτε όχι σε ότι σας επιβάλλουν και είναι ενάντια στις δικές σας επιθυμίες και να τους δείχνετε ότι με καλοσύνη και ευγένεια μπορούν να λυθούν τα πάντα. Δεν χρειάζεται κανείς τους τοξικούς άλλους για να είναι καλά. Με μικρά και σταδιακά βήματα μπορούν να λυθούν όλα, αρκεί να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και να μην μας δηλητηριάζουν οι άλλοι. Πολλές φορές βοηθάει και η τεχνική του να ακούς αλλά να το ξεχνάς απευθείας, να το βάζεις στο κάδο ανεπιθύμητων μηνυμάτων.  Δεν χρειάζεται να τα παίρνεις προσωπικά αλλά ούτε να πιστεύεις ότι σου λένε.

Ο τοξικός άνθρωπος είναι παντού είναι σαν το καλό με το κακό.  Μπορείς όμως όταν θες να τον διαχειριστείς, δεν είναι ανίκητος. Αυτό που κερδίζει μονίμως είναι η ευγένεια και η καλοσύνη σου!

Επικοινωνία με τον συντάκτη