Τοξικός άνθρωπος: Ποιος είναι; – Δέσποινα Ζαντή

toxikos-poios-zanti

Τοξικός άνθρωπος – όλες οι εξηγήσεις από την ψυχολόγο Δέσποινα Ζαντή.

Τι εννοούμε όταν λέμε πως κάποιος είναι τοξικός άνθρωπος;

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε πολύ όμορφα με τον εαυτό σας μια μέρα και όταν συναντήσετε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο να σας πάρει όλη την θετική ενέργεια, να σας μεταφέρει κακία, αβεβαιότητα και να σας κλέψει το χαμόγελο, αφήνοντας σας μια αίσθηση πικρίας;

Λοιπόν αυτός είναι ο τοξικός άνθρωπος. Όταν λέμε τοξικός άνθρωπος, εννοούμε ένα είδος ανθρώπου που βρίσκει πάντα τρόπο να σου χαλάσει τη στιγμή, δεν σε αφήνει να χαρείς αυτό που σε ευχαριστεί. Εμμένει στα αρνητικά και κατασκευάζει, αναπαράγει ένα αίσθημα αρνητισμού το οποίο εξαπλώνεται παντού.  Ο τοξικός άνθρωπος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τη ζωή σου.

Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται τοξικές;

«Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα»

Μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάνεις κάποιο λάθος εσύ, όμως να είσαι σίγουρος ότι τα κάνεις όλα σωστά. Οι συμπεριφορές που θεωρούνται τοξικές είναι η χειριστικότητα. Χειριστικότητα είναι όταν προσπαθείς να εξαπατήσεις τον άλλον μόνο και μόνο για να πετύχεις έναν προσωπικό σου στόχο χωρίς να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα του.  Συνήθως οι χειριστικοί άνθρωποι σου δημιουργούν την αίσθηση ότι σε χρειάζονται και εξαρτώνται από εσένα.

Επιπλέον μια άλλη συμπεριφορά που θεωρείται τοξική είναι η επικριτικότητα. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι έντονα επικριτικοί στη συμπεριφορά τον άλλων.  Κρίνουν αρνητικά τα επιτεύγματα τους και δεν τους αφήνουν να χαρούν. Βλέπουν το ποτήρι μονίμως μισοάδειο και ζηλεύουν την ανάπτυξη του άλλου.

Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί δεν απολογούνται όταν κάνουν κάποιο λάθος.  Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι η ενέργεια τους συγκεντρώνεται πάνω στους άλλους κι όχι στον εαυτό τους.  Δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους ή βασικά τα δικαιολογούν.  Παράλληλα, όπως είναι φυσικό και επόμενο δυσκολεύονται να χτίσουν δεσμούς εμπιστοσύνης και δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση για τα θέματα των άλλων. Είναι οι άνθρωποι που πλάθουν ιστορίες και τους αρέσουν κουτσομπολίστικες τακτικές εις βάρος των άλλων.  Τους αρέσει να σου επισημαίνουν τα λάθη σου και να μην σε αφήνουν να χαρείς.

Γιατί κάποιος γίνεται τοξικός;

Μα γιατί το κάνουν αυτό; Τι κερδίζουν και πως αισθάνονται όταν καταφέρουν αυτό που θέλουν;

Δεν είναι απόλυτα σαφές αν οι τοξικοί άνθρωποι έχουν επίγνωση του τι κάνουν και τι δημιουργούν στου γύρω τους. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν τους άλλους ως πρόβλημα που πρέπει να ξεφορτωθούν. Οι συμπεριφορές τους κυρίως ποικίλλουν ανάλογα με το αν συμπαθούν ή όχι τον απέναντι τους.  Σύμφωνα με ερευνητές κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν διαταραχές προσωπικότητας  που δεν αναγνωρίζουν. Διαθέτουν ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά που σε πιο εμπλουτισμένη μορφή πληρούν  τα κριτήρια για διάγνωση ψυχοπαθολογίας.  Δεν αποκλείεται ένας τοξικός άνθρωπος να αισθάνεται απειλή από εσένα, να σε ζηλεύει και να σε βλέπει ανταγωνιστικά.  Μπορεί επίσης να έχει θιχτεί ο εγωισμός του από την απόρριψη ή την αδιαφορία σου και να θέλει απλώς να σε εκδικηθεί ή τιμωρήσει.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζηλεύουν το χαμόγελο σου ενώ έχουν τα πάντα.  Επειδή δεν το έχουν αυτοί δεν θέλουν να το έχεις κι εσύ.  Επιπρόσθετα, μπορεί να έμαθαν να δέχονται αλλά και να δίνουν έτσι την αγάπη τους από το περιβάλλον που μεγάλωσαν και να θεωρούν ότι αυτό είναι το σωστό .  Όπως και να έχει όμως οι τοξικοί άνθρωποι κρύβονται πίσω από τα λόγια τους.  Μην βιαστείς να τους κρίνεις απλώς προστατεύσου από αυτούς.

Μάθε τι συμπεριφορά θα σε βοηθήσει με τον τοξικό άνθρωπο στο άρθρο της Δέσποινας Ζαντή: Τοξικός άνθρωπος: Tρόποι διαχείρισης

Επικοινωνία με τον συντάκτη