Η Σοφία Βάσο σου προτείνει 5 τεχνικές για να βελτιωθεί η αυτοπεποίθησή σου!
Σίγουρα ακούς συχνά τον όρο «αυτοεκτίμηση»· ξέρεις, όμως, τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου; Αυτοεκτίμηση είναι το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και η γνώμη που σχηματίζεις για αυτόν. Όλοι μας αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να βελτιώνουμε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας. Όταν η αυτοεκτίμηση μας είναι σε υψηλά επίπεδα, νιώθουμε γενικότερα καλύτερα με τον εαυτό μας, είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί σε αντίξοες καταστάσεις, βιώνουμε συναισθηματικά τραύματα, όπως η απόρριψη και η αποτυχία, ως λιγότερο οδυνηρά και συνερχόμαστε από αυτά πιο γρήγορα, είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
Βέβαια, όσο υπέροχα κι αν ακούγονται όλα αυτά, φαίνεται πως η βελτίωση της αυτοεκτίμησης μας δεν είναι τόσο εύκολη δουλειά. Αυτό οφείλεται στο ότι η αυτοεκτίμηση είναι αρκετά ασταθής και έχει -ακόμα και- καθημερινές διακυμάνσεις μιας και βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Η αυτοεκτίμησή μας αποτελείται τόσο από τα γενικότερα συναισθήματα και σκέψεις που έχουμε για τον εαυτό μας όσο και από τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχουμε για συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας (π.χ. ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως πατέρας, ως αθλητής, κ.ά.). Όσο πιο σημαντικός είναι ένας τομέας, τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχει στην γενικότερη αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, τα άσχημα σχόλια κάποιου για το φαγητό, θα πληγώσουν πολύ περισσότερο την αυτοεκτίμηση ενός μάγειρα, παρά κάποιου που η μαγειρική δεν είναι σημαντική πλευρά της προσωπικότητάς του.
Φυσικά όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται να βελτιώσεις και να κρατήσεις σε υψηλά επίπεδα την αυτοεκτίμησή σου, δεν είναι σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο. Γι’ αυτό, παρακάτω θα βρεις κάποιους τρόπους να την καλλιεργήσεις και να την ενδυναμώσεις, όταν είναι χαμηλή:
1. Χρησιμοποίησε θετικές επιβεβαιώσεις προς τον εαυτό σου.
Οι θετικές βεβαιώσεις, όπως το «Θα είμαι πολύ επιτυχημένος/ή!» είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες, αλλά έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα: τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση να νιώθουν χειρότερα για τον εαυτό τους. Γιατί; Επειδή όταν έχεις ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτές οι δηλώσεις είναι αρκετά αντίθετες με τα πιστεύω σου. Αντιθέτως, θετικές βεβαιώσεις, όπως το «Θα δουλέψω σκληρά μέχρι να πετύχω τους στόχους μου!», έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου με σταθερά βήματα.
2. Αναγνώρισε τις ικανότητές σου και ανάπτυξέ τες.
Η αυτοεκτίμηση στηρίζεται σε πραγματικές δυνατότητες, ικανότητες και επιτεύγματα σε τομείς της ζωής σου που έχουν σημασία. Για παράδειγμα, εάν μαγειρεύεις καλά, οργάνωσε γεύματα. Εάν είσαι καλός στο τρέξιμο, δήλωσε συμμετοχή σε αγώνες. Με δυο λόγια, ανακάλυψε τις ικανότητές σου και βρες ευκαιρίες να τις δείξεις είτε σε επαγγελματικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
3. Μάθε να δέχεσαι κομπλιμέντα.
Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που συμβαίνουν όταν προσπαθείς να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι ότι, όταν νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου δεν δέχεσαι εύκολα κομπλιμέντα, παρόλο που τότε είναι η στιγμή που τα χρειάζεσαι περισσότερο. Για αυτόν τον λόγο, θέσε τον στόχο να ανέχεσαι τις καλές κουβέντες που ακούς, ακόμα κι αν νιώθεις άβολα. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να προετοιμάσεις μικρές και απλές απαντήσεις, όπως «Σε ευχαριστώ πολύ!» ή «Τι ευγενικό να μου το πεις αυτό!», τις οποίες θα λες αυτόματα όταν δέχεσαι θετικό feedback. Με τον καιρό θα δεις πως η αντίστασή σου στα κομπλιμέντα θα μειωθεί – πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοεκτίμησή σου αυξάνεται.
4. Περιόρισε την αυτοκριτικό σου εαυτό.
Δυστυχώς, όταν η αυτοεκτίμησή σου είναι χαμηλή, τείνεις να την κάνεις χειρότερα με το να είσαι αυτοκριτικός/ή. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις την αυτοκριτική σου με αυτοσυμπόνια. Ειδικότερα, όταν νιώθεις πως ο κριτικός εσωτερικός σου μονόλογος ξεκινάει, αναρωτήσου τι θα έλεγες σε κάποιον φίλο σου αν βρισκόταν σε μία παρόμοια κατάσταση και κατεύθυνε αυτά τα λόγια προς τον εαυτό σου. Κάνοντας αυτό θα αποφύγεις την περαιτέρω καταστροφή την αυτοεκτίμησής σου με αρνητικές σκέψεις κι ,αντιθέτως, θα την βοηθήσεις να αναπτυχθεί.
5. Βεβαίωσε την πραγματική σου αξία
Κάνε μία λίστα με τις ποιότητες σου οι οποίες είναι άξιες σημασίας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Για παράδειγμα, εάν σε απόρριψε κάποιος/α που σε ενδιέφερε ερωτικά, κάνε μία λίστα με όλα τα χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν καλή επιλογή συντρόφου (π.χ. είμαι πιστός/ή, είμαι συναισθηματικά διαθέσιμος/η). Έπειτα, διάλεξε ένα χαρακτηριστικό από την λίστα σου και γράψε μία μικρή παράγραφο γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντικό και να εκτιμηθεί από άλλους ανθρώπους στο μέλλον. Κάνε αυτή την άσκηση όσο συχνά χρειάζεται για να ενδυναμώσεις την αυτοεκτίμησή σου.
Επικοινωνία με τον συντάκτη