Υγιής σχέση με γονείς: Πως την χτίζω; – Σοφία Βάσο

sxesi-goneis-vasso

Υγιής σχέση με γονείς: Πως την χτίζω; Μας γράφει η Σοφία Βάσο

Η σχέση με τους γονείς σου είναι η πρώτη και -ίσως- η πιο σημαντική σχέση που συνάπτεις σε ολόκληρη την ζωή σου.

Είστε δίπλα ο ένας στον άλλον στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και στις λύπες, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Παρόλα αυτά, η σχέση με τους γονείς σου δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Μπορεί να σου προσφέρει αρκετές δυσκολίες και κακές στιγμές. Ενδεχομένως, για τους περισσότερους η εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας υγιούς σχέσης με τους γονείς τους να είναι εύκολη διαδικασία. Όμως υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους η σύνδεση των γονιών και των παιδιών είναι, μερικές φορές, εξαιρετικά δύσκολη.

Είτε η αιτία είναι η συμπεριφορά των γονιών σου όταν μεγάλωνες είτε ήταν, απλώς, διαφορές στην προσωπικότητά σας, η διατήρηση μίας υγιούς σχέσης μαζί τους μπορεί να είναι κουραστική ή και απογοητευτική.

Κανείς δεν έχει τους τέλειους γονείς και, φυσικά, ούτε εσύ ο/η ίδιος/α είσαι τέλειος/α!

Πάντα θα υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες θα νιώθεις εκνευρισμένος/η ή ντροπιασμένος/η εξαιτίας των γονιών σου, ίσως και χωρίς λόγο. Είναι σύνηθες να νιώθεις, μεταξύ άλλων, και αυτά τα συναισθήματα για τους γονείς σου. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις η σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή. Τότε είναι που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες. Αλλά, εάν θέλεις πραγματικά να δουλέψεις για αυτή την σχέση, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Φυσικά, η δυναμική της σχέσης με τους γονείς σου είναι μοναδική και η επιλογή για την εξέλιξή της αποκλειστικά δική σας!

Παρακάτω θα βρεις 4 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσεις την σχέση σου με τους γονείς σου με υγιή και ασφαλή μέσα:

  1. Επικεντρώσου στα προβλήματα, μην κάνεις προσωπικές επιθέσεις. Το να τείνεις το δάχτυλο στους γονείς σου δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Για αυτό, πρέπει να θυμάσαι πως προσπαθείς να διορθώσεις τα προβλήματα κι όχι να τιμωρήσεις τους γονείς σου ή να τους υποδείξεις τα λάθη τους. Επικεντρώσου στην επικοινωνία, χωρίς να κατηγορείς και δείχνοντας στους γονείς σου πως μπορείς να δεις τα πράγματα από την  δική τους οπτική. Εστίασε την προσοχή σου στην καταπολέμηση των προβλημάτων. Μείνε στο θέμα κι απόφυγε τις προσωπικές επιθέσεις. Αλλιώς δεν θα καταφέρεις να χτίσεις μία υγιή σχέση μαζί τους, ούτε θα βρεις κάποια λύση.
  2. Κοίταξε μέσα σου. Πρέπει να είσαι πρόθυμος/η να εξετάσεις τι νιώθεις και σκέφτεσαι εσύ, αντί να εστιάζεις στο τι έκαναν ή κάνουν οι γονείς σου. Οι συγκρούσεις συνήθως δεν είναι μονόδρομος. Έτσι, εάν πραγματικά επιθυμείς να χτίσεις μία σταθερή σχέση με την μητέρα ή τον πατέρα σου, πρέπει να εξετάσεις τι μπορείς να διορθώσεις αρχικά στον εαυτό σου.
  3. Θέσε νέα όρια. Aν και μπορεί να σκέφτεσαι ότι τα πράγματα θα επανέλθουν, είναι καλύτερο να εκφράζεις τι αναμένεις από την σχέση με τους γονείς σου. Είναι σημαντικό να θέτεις όρια σχετικά με το τι χρειάζεται η σχέση για να προχωρήσει μπροστά. Kι αν οι γονείς σου δεν το δεχτούν αυτό, είναι απλά η επιλογή τους.
  4. Να είσαι ενήμερος/η για τους περιορισμούς σου. Άκου το ένστικτό σου πριν κάνεις κάτι με το οποίο δεν νιώθεις άνετα. Ειδικά εάν η σχέση με τους γονείς σου δεν είναι εύκολη. Υποσχέσου στον εαυτό σου πως θα κάνεις μόνο όσα θες και μπορείς να αντέξεις. Και στην περίπτωση που η σχέση σας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μπορείς να θέσεις αυστηρότερα όρια. Αυτά, πάντα θα αποσκοπούν στην επικοινωνία μεταξύ σας.

Εάν θες να χτίσεις ξανά μία υγιή και σταθερή σχέση με την μητέρα και τον πατέρα σου, βεβαιώσου πως είσαι ειλικρινής τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους γονείς σου. Είναι φυσιολογικό να κάνεις μικρά βήματα προς τον στόχο σου, αρκεί να κοιτάς μπροστά και να μην επικεντρώνεσαι στο παρελθόν.

Επικοινωνία με τον συντάκτη