Καθαρισμός δοντιών – Μαρία Σεράφη, Χειρουργός Οδοντίατρος

katharismos dontiwn

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών και γιατί τον χρειαζόμαστε; – όσα μας έμαθε η Μαρία Σεράφη, Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS, MSc.

Πολλοί τον οδοντίατρο φοβήθηκαν, το υγιές και όμορφο χαμόγελο πάντως εξίσου πολλοί το ζήλεψαν. Το τελευταίο χρειάζεται τον ειδικό του αφενός και αφετέρου τη δική μας αφοσίωση. Κοινώς οφείλουμε καθημερινά να φροντίζουμε τη στοματική μας κοιλότητα -από τα δόντια, τα ούλα, τα μάγουλα, τη γλώσσα. Και κάθε χρόνο ή πιο νωρίς, ανάλογα με τις ανάγκες μας, να επισκεπτόμαστε τον γιατρό των δοντιών για καθαρισμό.

Τι είναι ο καθαρισμός;

Ο καθαρισμός των δοντιών ή αλλιώς αποτρύγωση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής. Έχει ως σκοπό όχι μόνο να προσφέρει ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο αλλά και να προλάβει μελλοντικές ασθένειες των ούλων και των δοντιών.

Πλάκα & πέτρα

Ας καταλάβουμε όμως αρχικά τι είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα και η πέτρα των δοντιών. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ένα μαλακό μικροβιακό επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια και αποτελείται από βακτήρια, υπολείμματα τροφών και συστατικά του σάλιου. Η αποτελεσματική καθημερινή απομάκρυνση της, με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία των ούλων και την πρόληψη τερηδόνας των δοντιών.

Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί αποτελεσματικά, σταδιακά, μέσα σε 24-48 ώρες, μετατρέπεται σε μια σκληρή ενασβεστιωμένη ουσία, την πέτρα ή αλλιώς τρυγία. Η πέτρα έχει λευκο-κίτρινωπό ή και καφέ χρώμα. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, αλλά μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό.

Η διαδικασία του επαγγελματικού καθαρισμού των δοντιών είναι μία γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία. Ο οδοντίατρος, με τα κατάλληλα εργαλεία, θα απομακρύνει την οδοντική πλάκα, την πέτρα και τις χρωστικές από τα δόντια. Όσο σχολαστικοί και αν είμαστε με το βούρτσισμα και την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού, πάντα θα υπάρχουν δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτές χρειάζονται την παρέμβαση του οδοντιάτρου για να καθαριστούν.

Τα στάδια του καθαρισμού είναι τα εξής:

  • Ολοκληρωμένος έλεγχος του στόματος. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει τα ούλα και τα δόντια για να διαγνώσει τυχόν ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα) αλλά και τερηδόνες δοντιών σε αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεγμονής των ούλων, ή αλλιώς ουλίτιδας, είναι υψίστης σημασίας για την μελλοντική πρόληψη πιο σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο, εάν είναι απαραίτητο, ο οδοντίατρος θα σας επιδείξει τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος και μεσοδόντιου καθαρισμού.
  • Αφαίρεση πλάκας, πέτρας και χρωστικών με υπέρηχο ή/και εργαλεία χειρός.
  • Στίλβωση ή γυάλισμα δοντιών με μια ειδική πάστα που θα κάνει τα δόντια πιο λεία και θα αφαιρέσει τυχόν υπολειπόμενες χρωστικές.
Ο καθαρισμός των δοντιών συστήνεται να γίνεται κάθε 6 μήνες, ώστε να απολαμβάνετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.
Επικοινωνία με τον συντάκτη