Ο δεκάλογος της χαράς – Κέλλυ Σεφέρου

xara-seferou

Ο δεκάλογος της χαράς ή αλλιώς ποιές 10 σκέψεις ενεργοποιούν το συναίσθημα της χαράς;

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου.

       Λένε πως όποιος ψάχνει βρίσκει. Στη δική μου περίπτωση όμως αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να ψάξω, να συζητήσω, ούτε και να διαβάσω. Χρειάστηκε μόνο να σκεφτώ. Να σκεφτώ ποιες σκέψεις, σχέσεις και απόψεις με καθιστούν τελικά ευτυχισμένη. Δια της αφαιρετικής μεθόδου λοιπόν και με γνώμονα την προσωπική μου γνώμη και εμπειρία, κατέληξα στον παρακάτω ‘δεκάλογο της χαράς’.

1. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν

       Το παρελθόν υπάρχει για να καθορίζει το ποιοι είμαστε στο σήμερα, όχι όμως για να περιορίζει το παρόν μας. Έτσι, αντί να σκεφτόμαστε μονίμως τα αρνητικά ή τα θετικά που συνέβησαν στο ‘τότε’, είναι πολύ καλύτερο να προσπαθήσουμε στο ‘τώρα’ και στα όσα δύναται να έρθουν στο ‘αύριο’.

2. Αυτοβελτίωση πάνω από όλα

       Ύστερα από χρόνια προσωπικής αναζήτησης, αν με ρωτούσαν ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης μας, θα απαντούσα αυτό: Το να ανακαλύπτουμε το μονοπάτι που οδηγεί στον καλύτερο μας εαυτό! Ανακάλυψε το σήμερα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις έως τώρα εμπειρίες σου. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να μάθεις την ζωή και κυρίως τον εαυτό σου!

3. Όχι άλλη αρνητική αυτοκριτική

       Αντικειμενικά μιλώντας η πορεία ενός ανθρώπου δεν γίνεται να μην αποτελείται και από μερικές αποτυχίες αλλά και εμπόδια, άλλωστε από αυτά μαθαίνουμε κυρίως. Το βασικότερο μάθημα λοιπόν των αρνητικών γεγονότων είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά, επενδύοντας κυρίως σε αυτά και όχι το αντίθετο.

4. Αγαπώ το σώμα μου θα πει σκέφτομαι θετικά γι’αυτό.

            Δεν βγήκε καθόλου τυχαία η φράση: Μια χαρούμενη ψυχή, κατοικεί σε ένα χαρούμενο σώμα. Αν το καλοσκεφτείς αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίζεις και να αγαπάς το σώμα σου επειδή το θέλεις και κυρίως επειδή οι θετικές σου σκέψεις για εκείνο, σε οδήγησαν στο να το κάνεις!

5. Η σύγκριση είναι χαμένος χρόνος

       Και παρότι υποστηρίζω πως τίποτα δεν πάει χαμένο σε αυτή την ζωή, το ζήτημα της σύγκρισης πρόκειται όντως για χάσιμο χρόνου. Και αυτό γιατί παρότι όλοι μας γνωρίζουμε πως η σύγκριση δεν τροφοδοτεί την μοναδικότητα μας, όλοι λίγο- πολύ το έχουμε κάνει για κάποιους λόγους. Πρόκειται για ένα σαμποτάρισμα, το οποίο για να διακοπεί θα χρειαστεί να περιστοιχίσουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους οι οποίοι μας αγαπούν και τους αγαπάμε, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας!

6. H πολύτιμη αξία της στιγμής

       Ναι μεν κυνικό, αλλά δεν παύει να είναι πέρα για πέρα αληθινό! Το να μπορούμε να αφηνόμαστε στις μικρές χαρές της ζωής, απολαμβάνοντας το εδώ και τώρα, χωρίς σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον είναι μια τεράστια νίκη, με έπαθλο την ευτυχία και το αίσθημα χαράς!

7. Το ‘’κακό’’ δεν αντιμετωπίζεται με ‘’κακό’’.

       Νομίζω θα συμφωνήσεις  πως δεν χρειάζεται περισσότερη εξήγηση εδώ. Επέλεξε απλά να είσαι καλός άνθρωπος. Επέλεξε να είσαι ο εαυτός σου. Έτσι απλά!

8. Κανείς δεν θα μας φέρει την ευτυχία, αν δεν την βρούμε εμείς

        Αν δεν αναζητήσουμε την ευτυχία μέσα από τον εαυτό μας, τότε κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να μας αλλάξει την ζωή. Ο καθρέφτης μας όμως μπορεί, γιατί η ομορφιά και το νόημα βρίσκεται στην αντανάκλαση αυτού, μαζί και όλες οι επιλογές που εμφανίζονται μπροστά του! Αν διαφωνείς, ίσως θα χρειαστεί να παρατηρήσεις καλύτερα!

9. Να συνεχίσεις να αγαπάς δυνατά

       Ναι, να συνεχίσεις να αγαπάς, να ερωτεύεσαι και να δημιουργείς θετική ενέργεια τριγύρω σου, ότι και αν φέρνει ή παίρνει ο χρόνος. Ξέχνα τα αρνητικά και τα κακόβουλα σχόλια, την γκρίνια, την ζήλεια, τα κοινωνικά ψεύδη και τα στερεότυπα και επένδυσε τον χρόνο σου, τις σκέψεις σου και όλη σου την ενέργεια σε ανθρώπους και στιγμές που θα σε κάνουν να χαμογελάς!

10. Είσαι πολύ πιο δυνατός από όσο πιστεύεις!

       Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως αυτή την φράση την αγαπώ πολύ και ας δυσκολεύομαι ακόμα πιο πολύ να την κάνω πράξη. Ξέρω όμως, όπως και εσύ πως το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να γκρινιάζουμε για όσα δεν γίνονται όπως θα θέλαμε. Και εφόσον η δυσκολία έγκειται στο να αλλάξουμε το πως σκεφτόμαστε για την ζωή, εμείς γιατί δεν επιλέγουμε σε πρώτη φάση  να αλλάξουμε την στάση μας απέναντι σε αυτή;

        Να θυμάσαι πως μέχρι εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι. Να θυμάσαι πως έχεις ακόμα δρόμο πολύ να εξερευνήσεις για να μπορέσεις να φέρεις εις πέρας όλες τις προσωπικές σου ευθύνες. Να θυμάσαι πως όσο ζεις θα μαθαίνεις.

    Όπως και αν (μέχρι στιγμής) έχεις επιλέξει να ζεις λοιπόν, το σημαντικότερο είναι να αγαπάς με ένταση, να αναζητάς την μαγεία και συνάμα την ηρεμία και τρίτον και σημαντικότερον, να επιδιώκεις το συναίσθημα της χαράς! Στα αλήθεια δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Και αφού οι τρόποι μόλις σου αποκαλύφθηκαν, σειρά έχει να τους εφαρμόσεις. Ναι, και τους 10! Εγώ θα προσπαθήσω. Εσύ;

Επικοινωνία με τον συντάκτη